• 0

Ne dotiče ih kriza: "Dobro smo snabdeveni gasom, imamo 16 puta veće zalihe nego Britanija"

Gasna skladišta kapaciteta 24,6 milijardi kubnih metra su popunjena skoro 65 odsto, naglasila je portparolka nemačkog ministarstva ekonomije

  • 0
Nemačka, Bon

Foto: Shutterstock

- Snabdevanje gasom u Nemačkoj je sigurno, uprkos napetoj situaciji u Velikoj Britaniji i na svetskom tržištu - izjavila je danas portparolka nemačkog ministarstva ekonomije.

Kako je dalje navela, "zalihe u Nemačkoj su velike". Ta zemlja je, prema njenim rečima, sakupila 16 puta veće zalihe gasa nego Britanija.

Gasna skladišta kapaciteta 24,6 milijardi kubnih metra su popunjena skoro 65 odsto, a taj procenat raste nedeljno, naglasila je portparolka.

Rastuće veleprodajne cene prirodnog gasa u Evropi prouzrokovale su poslednjih dana dramatičnu situaciju kod proizvođača energije, hemikalija i čelika, i zakočile su lance snabdevanja koji su već u poteškoćama zbog nedostatka radne snage.

Usled skoka cena gasa, došlo je do nestašice ugljen-dioksida u Britaniji, koji prehrambena industrija uveliko koristi kako bi očuvala rok trajanja mesa. Tu će, takođe, doći do povećanja cena.

Zbog toga je reagovao i zvanični London, koji je bio primoran da produži državnu podršku kako bi se sprečila nestašica živine i mesa.

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>