• 0

Povlače više od 3 miliona jastuka, nakon što je osam beba preminulo od posledica gušenja

Onima koji poseduju sporne proizvode, savetuje se da odmah prestanu da ih koriste i da kontaktiraju kompaniju zarad povraćaja novca

  • 0
Ležaljka bebe

Foto: Shutterstock

Kompanija "Boppy" iz SAD, osnovana 1989. u Koloradu, povlači 3,3 miliona jastuka za ležanje za novorođenčad nakon što je sporni proizvod povezan sa osam smrtnih slučajeva, usled gušenja beba, saopštili su iz kompanije i Komisije za bezbednost potrošačkih proizvoda (CPSC).

Povlačenje se odnosi na sve modele sledećih proizvoda: Boppy Original Newborn Lounger, the Boppy Preferred Newborn Lounger the Pottery Barn Kids Boppy Newborn Lounger.

Bebe su se, navodno, ugušile nakon što su položene na jastuk - na leđa, bok ili stomak, a nađene su na boku ili na stomaku, rečeno je iz CPSC-a. Tragični ishodi dogodili su se između decembra 2015. i juna 2020. godine.

Popularni proizvod, koji je kompanija nekada reklamirala kao "jedini jastuk za podršku bebama, jedinstveno dizajniran sa uvučenom unutrašnjošću, savršenom za donji deo tela bebe", prodavao se u prodavnicama i onlajn u SAD i Kanadi, od januara 2004. sve do ove srede, piše buzzfeednews.com.

Onima koji poseduju ove jastuke, savetuje se da odmah prestanu da ih koriste i da kontaktiraju kompaniju zarad povraćaja novca. "Ove vrste incidenata su srceparajuće", rekao je Robert Adler, vršilac dužnosti predsednika Komisije.

Adler je u saopštenju o opozivu naveo i sledeće: "Jastuci i proizvodi slični njima nisu bezbedni za spavanje odojčadi, zbog rizika od gušenja. Budući da znamo koliko vremena bebe spavaju - čak i u proizvodima koji nisu namenjeni za spavanje - i budući da se gušenje može dogoditi tako brzo, ovi proizvodi su previše rizični da bi ostali na tržištu".

Dalje, portparol kompanije "Boppy" rekao je u saopštenju da je "kompanija razorena zbog smrti odojčadi i da jastuk nije stavljena na tržište kao proizvod za spavanje, te da uključuje upozorenja protiv upotrebe koja nije nadzirana".

CPSC nastavlja da naglašava da je "najbolje mesto za spavanje beba čvrsta, ravna površina u krevecu, kolevci ili ogradici za bebe". Dodaje se da roditelji i staratelji nikada ne bi trebalo da dodaju ćebad, jastuke, branike za krevece ili druge predmete u okruženje za spavanje.

Bebe, kažu, uvek treba uspavati na leđima.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>