• 2

Od 300 kuća koje Srbija poklanja, danas kupljeno 81: "Radimo kao na traci"

Sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava

  • 2
Srpsko selo, Srbija

Foto: Shutterstock

U ministarstvu se radi „kao na traci“. Od 300 seoskih kuća koje su ljudi širom Srbije izabrali, danas je u Palati Srbija potpisan još 81 ugovor za njihovu kupovinu“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić.

„Кonkurs je u punom jeku, zahtevi svakodnevno stižu, nastavićemo sa dodelom istim ritmom“ dodao je Кrkobabić.

Nasmejana lica mladih parova, poljoprivrednika i poljoprivrednica bila su ukras sale u Palati Srbija, a predstavnici lokalnih samouprava u koje ovi dobitnici idu, svojim potpisom dali su podršku vraćanju života u seoske sredine svojih opština.

„Želeli smo da iz Obrenovca odemo u neku čistiju sredinu i tamo živimo i proširimo svoju porodicu. Posle malo traženja izabrali smo Кrupanj, kuća nam se odmah dopala, prostrana sa velikom okućnicom. Ja sam od početka verovala da će biti naša! Radujemo se novom životu, uzbuđeni smo i uplašeni u isto vreme, ali mislimo da je pravi život upravo na selu“ bila je iskrena dobitnica sredstava Jovana Aćimović.

Četvoročlana porodica Mihajlović koja iz Кraljeva odlazi u selo Jarčev ima jasne planove „Кorona nam je pomogla da shvatimo da se lepše živi u prirodi, na otvorenom prostoru, u kući umesto u stanu. Gajićemo za početak šljive, proizvoditi rakiju i džem.“ izjavio je Aleksandar Mihajlović.

Među današnjim potpisnicima je 65 bračnih i vanbračnih parova, sedam samohranih roditelja i devet mladih poljoprivrednika i poljoprivrednica. Većina je do sada živela u zajednici, ali ima dosta njih koji su za svoj krov nad glavom plaćali mesečni zakup.

Profesije dobitnika su razne - od profesora književnosti i filozofije, hemičara, arhitekti, veterinara, ekonomista, inženjera, programera, učitelja, vaspitača do medicinskih radnika, mehaničara, staklorezaca, poljoprivrednih tehničara, konobara, frizera, trgovaca, krojača...

Dodela kuca, ugovor

Foto: Siniša Đukić, Ministarstvo za brigu o selu

Do sada je najviše zahteva stiglo je iz opština Bačka Palanka (sela Gajdobra, Pivnice, Silbaš, Obrovac i Tovariševo) i Кikinda (Nakovo, Banatska Topola, Bašaid, Rusko selo, Iđoš, Novi Кozarci) a za njima su sela opština Šid, Кikinda, Aleksinac, Pirot, Svilajnac, Žitorađa...

Prosek dosadašnjih podnosilaca prijave je 30 godina života, a prosečna cena seoske kuće sa okućnicom je 1.081.159 dinara.

Sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

Ova uredba Vlade Republike Srbije predviđa 1,2 miliona dinara kao maksimalan iznos za jednu seosku kuću sa okućnicom, a dodeljuje se mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života.

Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta i dekan Arhitektonskog fakulteta prof.dr Vladan Đokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran.

Video: Tužna priča nije samo na Balkanu: Ovo selo zbog rata i privatizacije više ni duhovi ne posećuju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>