• 0

Zbog nagomilanog duga kineskog giganta, ćerka firma prestala da plaća radnike i dobavljače

Snažno širenje "Evergrande"-a omogućilo je kineski bum nekretnina i dug period ekonomskog rasta bez presedana. Međutim, na kraju se pokazalo da je kompanija prezadužena

  • 0
Evergrande, Hong kong, Hongkong, Foto: Shutterstock, Pixabay

Zbog strateških ulaganja ili prodaje imovine, biće ugrožena sposobnost ćerke firme diva "Evergrande", pod imenom "Evergrande New Energy Auto", da plaća radnike i dobavljače.

Podsećamo, kineski div koji posluje u domenu nekretnina nagomilao je silne dugove, ali ipak, uspeo da "za dlaku" izbegne bankrot. Nekada su u ovoj azijskoj zemlji bili broj 1, a sada duguju čak 300 milijardi dolara.

Jedinica specijalizovana za električna vozila rekla je da se suočava sa neizvesnom budućnošću, "osim ako ne dobije brzu injekciju keša", prenosi RT. To znači da se kriza, vezana za likvidnost kompanije, povećava.

Matičnoj kompaniji nedostaje novca, što investitore čini zabrinutim da bi njen potencijalni bankrot ubuduće mogao da predstavlja ogromne rizike po kineski finansijski sistem.

Snažno širenje "Evergrande"-a omogućilo je kineski bum nekretnina i dug period ekonomskog rasta bez presedana. Međutim, na kraju se pokazalo da je kompanija prezadužena.

Ranije ove nedelje, "Evergrande" je propustio rok za otplatu obveznica, ne navodeći detalje o uzroku tog neuspeha. Ali, ubrzo je i postigao dogovor sa imaocima obveznica o izmirenju obaveze plaćanja kamata na svoju obveznicu.

Svakako, situacija je ostavila investitore u strahu oko stvaranja značajnih gubitaka po isteku 30-dnevnog grejs perioda kompanije koja je bez novca. "Evergrande" nije komentarisao svoju kamatu od 83,5 miliona dolara.

Početkom sedmice, Narodna banka Kine je ponovo ubrizgala kapital u bankarski sistem zemlje kako bi pružila neophodnu podršku tržištima. Međutim, Peking još uvek nije komentarisao budućnost "Evergrande"-a.

Njegovo restrukturiranje bilo bi među najvećim u Kini ikada, uz vrlo malo nade da će se problem rešiti brzo. Prošle nedelje, gigant je imenovao finansijske savetnike i upozorio na predstojeće neizvršenje obaveza, što je dovelo do pada globalnih tržišta. Ako se sruši, moglo bi se slomiti i čitavo tržište nekretnina, koje čini 40% bogatstva domaćinstava u Kini.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>