• 3
 ≫ 

Globalna zaduženost oborila sve rekorde: Problemi će tek nastupiti, evo i kada

 ≫ 

Veće poresko opterećenje preti da pogodi firme, ali i pojedince u SAD, koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje

  • 3
planeta, svet

Foto: Pixabay

Kriza kovid-19 je "pokosila" planetu u raznim aspektima, a najviše u domenu javnog zdravlja i finansija, mada trpi i obrazovanje.

Sve u svemu, ne pamti se ovolika globalna zaduženost. U SAD, najvećoj svetskoj sili, nervozu na finansijskim tržištima stvara i predlog povećanja poreza, koji demokrate žele da ozakone.

Veće poresko opterećenje preti da pogodi firme, ali i pojedince koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje. Iz banke Goldman Sachs nagađaju da će zarada po deonici - firmi koje čine indeksnu korpu S&P 500 - pasti za pet posto ako se porez na dobit poveća na 25 procenata.

Postoji i teorija da povećanje poreza ne bi naročito uticalo na sporiji privredni rast, ali bi smanjilo nejednakost u prihodima. Treba naglasiti i da su između marta i decembra 2020. najbogatiji na planeti Zemlji uvećali svoja bogatstva za ukupno 3,9 biliona dolara.

Dugoročno, to bi moglo imati pozitivan uticaj na tržište.

Kako se prognozira, američki potrošač će moći da nastavi da podstiče privredni rast. Nedavni izveštaj američkih Federalnih rezervi (Fed) pokazuje da je imovina američkih domaćinstava krajem juna dosegla novi rekord - od 141,7 biliona dolara.

U odnosu na prvi kvartal, imovina je porasla za 5,9 biliona, od čega je 3,5 biliona posledica bikovskog trenda na berzama, a 1,2 biliona je povezano sa višim cenama nekretnina.

Luksuzna kuca, djakuzi, rostilj, terasa

Foto: Shutterstock

Neverovatan je podatak da se, u odnosu na prošli jun, imovina povećala za čak 23,2 biliona dolara, što je rekord za kalendarsku 2019. godinu i 11,6 biliona). Osim toga, Amerikanci su u junu u bankama imali 10,6 biliona dolara depozita, tj. nešto manje nego u prvom kvartalu (10,8 biliona dolara).

Iznad svega, veći poreski prihodi koristili bi državnim budžetima koji imaju rastuće deficite, dok se dug već preterano nagomilava. To je posebno problem u SAD, gde najimućniji plaćaju niske stope poreza.

Pritom, ne misli se samo na državni dug. Prema Institutu za međunarodne finansije, trenutno globalno zaduženje iznosi gotovo 300 biliona dolara, a taj iznos uključuje javni dug, zaduženost domaćinstava i preduzeća. Samo 2020, ovaj iznos je porastao za 9,3 biliona dolara u odnosu na prethodnih osam godina zajedno.

Sve dok je monetarna politika centralnih banaka tako "labava", a kamatne stope na nuli, visoki dug još ne izaziva toliko zabrinutosti, ali će problem nastupiti kada započne ciklus zaoštravanja monetarne politike.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>