• 5

Kako najimućniji "zaobilaze" porez? Plaćaju po manjoj stopi nego prosečni građanin

Istraživanje nevladine organizacije "ProPublica" pokazalo je da su neki od najbogatijih Amerikanaca, kao što su Džef Bezos, Majkl Blumberg, Voren Bafet, Ilon Mask ili Džordž Soros, platili vrlo malo poreza na bogatstvo

  • 5
dolar

Foto: Freepik.com

Prema aktuelnim informacijama, o kojima je nedavno pisao i CNBC, u Sjedinjenim Američkim Državama 400 najbogatijih porodica plaćalo je porez po manjoj stopi nego prosečni poreski obveznici.

U izveštaju Bele kuće je istaknuto da su ove porodice od 2010. do 2018. godine plaćale porez po stopi od 8,2 odsto. One, inače, čine 0,0002 procenta od ukupnog broja poreskih obveznika u SAD.

Navodi se i da su tokom navedenog perioda, američke najimućnije porodice uplatile 1,8 biliona dolara poreza, što je manje u odnosu na to koliko su uplatili ostali Amerikanci

Prosečni građanin je 2018. godine plaćao porez po stopi od 13,3 odsto na svoj prihod.

Izveštaj je objavljen nakon što su demokrate tražile da se bogati i korporacije više oporezuju, kako bi se osigurala finansijska sredstva od 3,5 biliona dolara, potrebna za poboljšanje javnih usluga i infrastrukture – školstvo, zdravstvenu zaštitu, plaćeno odsustvo sa posla i borbu protiv klimatskih promena.

Republikanci se, podsećamo, protive ovom predlogu.

Ranije istraživanje nevladine organizacije "ProPublica" pokazalo je da su neki od najbogatijih Amerikanaca, kao što su Džef Bezos, Majkl Blumberg, Voren Bafet, Ilon Mask ili Džordž Soros, platili vrlo malo poreza na bogatstvo. Kako se dalje ističe, to je direktna posledica postojećih poreskih pravila.

Većina Amerikanaca su radnici sa niskim ili osrednjim platama i plaćaju porez na ono što zarade putem plata, dok sa druge strane, najbogatiji Amerikanci prihode ostvaruju investicijama - koje se manje oporezuju od plata, ako se ostvaruju u kontinuitetu dužem od godinu dana.

Video: Koje banke će biti pobednice promena na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Просто

    26. septembar 2021 | 16:41

    Пријавиш место боравка у Монте Карлу.

  • nikolas

    26. septembar 2021 | 18:59

    MULTI MILIJARDERI I MILIJARDERI SE DOGOVARAJU SA DRZAVOM O VISINI PORESKE STOPE ILI BEZE U PORESKE RAJEVE !!!! SVAJCARSKA SE TRUDI DA IH STO VISE PRIVUCE I IMA 350 HILJADA MILIONERA ,MILIJARDERA I MULTIMILIJARDERA !!!

  • Перагеније

    26. septembar 2021 | 20:39

    Хехе, у ТОМ грму лежи зека. Све може, ал' им не дирај паре... Како неко рече, Америка је гука страха и похлепе - СВИ су на ролеркостеру званом ризик и кредити, као некад Цобетови Дафина и Језда.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>