• 3
 ≫ 

Do 90 odsto pumpi presušilo: Problem se prebacuje kao "vruć krompir"

 ≫ 

Kompanije su saopštile da nemaju dovoljno šofera, što je stvorilo probleme u transportu od rafinerija do pumpnih stanica

  • 3
BP, British Petroleum, kompanjia, nafta, logo

Foto: Tanjug/AP

Nastavak priče o nestašici goriva u Velikoj Britaniji je saopštenje vodeće naftne kompanije "Britiš petroleum" (BP), u kojem se piše da je skoro trećina njihovih benzinskih pumpi ostala bez goriva.

To se desilo nakon što su vozači panično stvarali zalihe goriva tokom vikenda. Tim povodom nedavno se oglasio i ministar saobraćaja, Grant Šaps, koji kaže da "nije u pitanju nestašica goriva, već da nedostaju vozači cisterni za snabdevanje pumpi".

Redovi vozila ispred pumpi stvaraju se uprkos brojnim molbama ministara i policije da vozači treba da "nastave normalno" sa kupovinom goriva.

Juče je došlo i do rasprave između vlade i Udruženja drumskih prevoznika (RHA), nakon što je Šaps rekao da je kriza oko goriva "isforsirana priča" koju su izazvali mediji.

RHA je demantovala navode, nazvavši ih "sramnim napadom", i tvrdi da ministri ovim žele da skrenu pažnju sa činjenice da postoji nedostatak vozača teretnih kamiona, za šta su mnogi okrivili Bregzit.

BP, koji ima 1.200 pumpi u Britaniji, navodi da zbog intenzivne potražnje u prethodna dva dana, procena je da oko 30 odsto pumpi u njihovoj mreži nema osnovne tipove goriva. "Gledaćemo da obnovimo zalihe najbrže što možemo", dodala je kompanija.

Oglasio se i premijer Velike Britanije, Boris Džonson, koji je, kako piše Gardijan, rekao da bi "na stotine vojnika moglo da bude angažovano da snabdeva benzinske pumpe gorivom širom zemlje".

Boris Džonson Samit G7

Boris Džonson / Foto: Tanjug/AP

Premijer će okupiti ministre kako bi razgovarali o "Operaciji Eskalin", nakon što je BP prijavio problem s manjkom goriova na pumpama. Udruženje malih prodavaca goriva (PRA), koje predstavlja oko 5.500 pumpi, navelo da je 50 do 90 odsto njihovih članova prijavilo da im je nestalo goriva.

Naftne kompanije su saopštile da nemaju dovoljno šofera, što je stvorilo probleme u transportu od rafinerija do pumpnih stanica.

Pojedine velike industrijske grupacije u engleskim gradovima javljaju da je 50 do 90 posto pumpi "presušilo", saopštilo je danas Udruženje trgovaca motornim gorivima.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Problem

    27. septembar 2021 | 09:38

    Biće i veći svuda u svetu..benificirani radni staž vratiće ljude za volan kamiona..

  • Hoki

    27. septembar 2021 | 12:09

    Idem da sipam odmah da ne nestane...

  • Sremcica

    27. septembar 2021 | 11:30

    Nema ovo nije normalno plin jutros 92din

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>