• 0
 ≫ 

Zima dolazi, a cene gasa u Evropi sve "vrelije": Oglasili se i Nemci i Rusi

 ≫ 

"Gazprom" kaže da je skok cena gasa rezultat niskih rezervi u evropskim podzemnim skladištima uoči zimske sezone

  • 0
Gas, grejanje, majstor, radijator

Foto: Shutterstock

Cene prirodnog gasa na evropskom tržištu porasle su danas za više od 5%, dostigavši skoro 900 dolara za 1.000 kubnih metara, prema podacima o trgovanju fjučersima ICE.

Cena oktobarskih fjučers za gas u TTF centru u Holandiji, najlikvidnijem evropskom čvorištu, dostigla je 895,30 dolara, što predstavlja rast od 5,4% u odnosu na nivoe dostignute krajem prošle nedelje.

Evropske cene gasa dostigle su rekordne vrednosti u proteklih mesec dana, a procenjena cena oktobarskih fjučersa dostigla je decembarski maksimum od 963,90 dolara, 15. septembra.

Taj skok pripisuje se približavanju zimske sezone i ekonomskom oporavku nakon blokada uvedenih zbog kovida-19, širom sveta. To je, navodno, povećalo potražnju domaćinstava i preduzeća, dok manja ulaganja globalnih bušača ograničavaju proizvodnju, piše RT.

Prošle nedelje, izvršni direktor ukrajinske državne energetske korporacije "Naftogaz" optužio je ruski "Gazprom" da je namerno obustavio isporuke gasa iz Evrope, manipulišući tako tržištima.

Ruska energetska korporacija kaže da je skok cena gasa rezultat niskih rezervi u evropskim podzemnim skladištima uoči zimske sezone. Od 19. septembra, te rezerve su, dodaje se, bile samo 72% pune, što je skoro 14% manje nego u poslednjih pet godina.

Radovi na Gasovodu

Foto: Tanjug/Siniša Kupinović

Ranije ovog meseca, Nemačko ministarstvo energetike saopštilo je da je "Rusija u potpunosti usklađena sa svojim obavezama o snabdevanju Evrope gasom", ističući da "nema potrebe da se država meša u situaciju sa cenama".

Podsećamo, Nemačka je istakla kako su dobro snabdeveni gasom, te da imaju 16 puta veće zalihe od Britanije.

- Sve strane treba da imaju na umu garancije date u vezi sa startovanjem gasovoda Severni tok 2, a Ukrajina treba da zadrži status tranzitne zemlje za ruski gas - izjavio je danas kandidat Socilajdemokratske partije za nemačkog kancelara, Olaf Šolc, na konferenciji za novinare.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>