• 1

Cena gasa na istorijskom nivou: I nafta probila svoj prag, prvi put od 2018.

Do poskupljenja "crnog zlata" dolazi usled znakova o poboljšanju izgleda globalne potražnje za energijom

  • 1
nafta

Foto: Freepik

Cena gasa u Evropi prekoračila je danas, prvi put u istoriji, nivo od 1.000 dolara za 1.000 kubnih metara. Cena fjučersa gasa za isporuku u oktobru dostigla je na trgovanju, u holandskom TTF čvorištu, rekordnih 1.031,3 dolara za 1.000 kubnih metara, čime je za samo jedan dan skočila za više od 11 procenata.

Viši direktor sektora za prirodne resurse i robu u kompaniji Fič, Dmitrij Marinčenko, kaže za rusku novinsku agenciju da bi cena gasa mogla bi nastavi s rastom i obaranjem novih rekorda ako zima bude oštra i ako bude deficita u ponudi gasa, o čemu smo već pisali.

- Najveći test i za cene gasa i za potrošače biće zima. Ako vreme bude hladno, a imamo fizički manjak gasa, cene bi mogle da porastu još više - navodi Marinčenko. Dodaje da je sadašnji rast cena gasa u Evropi možda rezultat približavanja grejne sezone i zime.

Pored toga, "rast cena reflektuje aktuelnu konkurenciju između evropskih i azijskih kupaca tečnog prirodnog gasa (TPG), nizak nivo zaliha u evropskim skladištima gasa i nedovoljno povećanje isporuka najvećih dobavljača gasa u Evropi, pre svega Gasproma", zaključio je Marinčenko.

Osim toga, cena sirove nafte Brent za novembarsku isporuku premašila je danas 80 dolara za barel prvi put u poslednje tri godine, pokazuju podaci sa tržišta.

Rast cene je uzrokovan većom potražnjom za energijom, koja usled oporavka globalne ekonomije od pandemije, nadmašuje ponudu.

Cena decembarskih fjučersa Brenta porasla je za 0,85 posto na 79,36 dolara po barelu, dok su novembarski fjučersi skočili za 0,83 procenta na 80,19 dolara, nakon što su prethodno dostigli u jednom momentu čak 80,35 dolara po barelu. Cena fjučersa američke WTI nafte takođe je ojačala za 0,85 odsto na 76,09 dolara po barelu.

Do poskupljenja "crnog zlata" dolazi usled znakova o poboljšanju izgleda globalne potražnje za energijom, pri čemu rafinerije ne uspevaju da obezbede dovoljne količine nafte jer ponuda raste sporijim tempom.

Video: Naftaši se ubrzano digitalizuju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    29. septembar 2021 | 18:36

    Srbija zbog prodaje Nisa po veoma maloj ceni i Turskog toka ne bi trebalo da ima veću cenu gasa, ako bude poskupljenja biće to veoma loša politika naše vlade.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>