• 3
 ≫ 

Amerika ostaje bez novca za 20 dana? Ko će i kako da plati dugove?

 ≫ 

Američki Senat u ponedeljak nije usvojio zakonske predloge koji bi omogućili vladi da nastavi da se zadužuje

  • 3
sad, usa, amerika

Foto: Unsplash

Američka ministarka finansija, Dženet Jelen, upozorila je u Kongresu da će vlada te zemlje 18. oktobra verovatno ostati bez novca za plaćanje prispelih obaveza, ako se ne podigne granica do koje može da se zadužuje.

Ako Kongres ne izglasa podizanje granice zaduživanja do određene sume ili datuma, zvaničnici sekretarijata očekuju da će zemlja na raspolaganju "imati veoma ogranične resurse, koji će biti brzo iscrpljeni", nakon naredne tri sedmice, rekla je u utortak Jelen, a preneo Glas Amerike.

Američki Senat u ponedeljak nije usvojio zakonske predloge koji bi omogućili vladi da nastavi da se zadužuje i sprečili su delimično zatvaranje vladinih službi na početku ključne sedmice za zakonodavnu agendu administracije predsednika Džozefa Bajdena, a o kojoj se raspravlja u duboko podeljenom Kongresu.

Trenutni federalni dug je 28,4 hiljada milijardi dolara, a SAD su gotovo jedina zemlja u svetu koja je decenijama nametala granicu do koje vlada može da se zadužuje ili ju je povremeno ukidala do određenog datuma.

Kongres je uvek podizao granicu zaduživanja ili ju je ukidao na određeni period da bi osigurao da SAD mogu da isplate svoje dugove i time je sprečavao svetsku finansijsku krizu koju bi izazvala najveća ekonomija.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>