• 1

Zaposleni otkrili kamere u toaletu: Postoje već 6 godina, pitaju se kome je to palo na pamet?

Prema zakonu o zaštiti podataka, CCTV kamere bi trebalo koristiti samo u "vanrednim okolnostima", ako je reč o zonama gde se očekuje veća privatnost kao što su toaleti i svlačionice

  • 1
CCTV camera video nadzor kamera nadzor snimanje

Foto: Tanjug/AP

Prema pisanju britanskih medija, osoblje distributivnog centra Ikea u Kingston Parku u Engleskoj centra traži pravne mogućnosti koje su mu na raspolaganju, nakon što je nekoliko članova osoblja u toaletima pronašlo CCTV kamere.

Kompanija je pokrenula internu istragu. CCTV kamere su, naime, bile skrivene ispod tavanskih ploča, a primetio ih je jedan radnik nakon što se ugasilo svetlo u wc-u. On je, zapravo, primetio infracrveno svetlo između panela.

Utvrđeno je da je reč o CCTV kamerama, a uređaji su pronađeni i u muškom i u ženskom toaletu. Slučaj je prijavljen upravi distributivnog centra, a osoblje je uvereno kako kamere, postavljene od 2015. godine, nisu u funkciji.

Prema zakonu o zaštiti podataka, CCTV kamere bi trebalo koristiti samo u "vanrednim okolnostima", ako je reč o zonama gde se očekuje veća privatnost kao što su toaleti i svlačionice.

Oglasio se i portparol kompanije Ikea, i rekao za Independent da "zaštitu sigurnosti i privatnosti svojih saradnika shvataju vrlo ozbiljno".

- U 2015. godini, u svrhu održavanja sigurnog radnog mesta za sve saradnike, u prazninu iznad tavana u kupatilima i prostorima s ormarićima, kao i u hodnicima izvan ovih prostorija u distributivnom centru Peterborough, postavljene su nadzorne kamere - rekao je i dodao da je "istraga u toku, te da su sve kamere sada uklonjene".

- Nikada pre nisam čuo ništa slično. Borim se da to prihvatim. Kako je, zaboga, neko pomislio da je to prihvatljivo? - rekao je jedan član osoblja.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorana

    29. septembar 2021 | 11:49

    Kod nas zakon tek treba da se izglasa jer svako postavlja kamere gde ne treba i ne sme.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>