• 15
 ≫ 

Obeležen početak radova na modernizaciji pruge: "Niš nam je mnogo važan, i tek ćemo ulagati u njega"

 ≫ 

Ceremoniji su prisustvovali Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen

  • 15

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, obeležili su danas početak radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš - Brestovac, na međunarodnom železničkom Koridoru 10.

Radove izvodi bugarska kompanija "Trejs", a značaj koridora ogleda se u njegovom uticaju na ekonomiju, industriju, digitalizaciju i praktičnu primenu Zelenog dogovora EU, čiji je Srbija deo.

Pritiskom na dugme, Vučić i fon der Lajen označili su početak radova. Republika Srbija izdvaja 16 miliona evra za deonicu Niš - Brestovac, a ostatak daje EU.

Tom prilikom, Vučić i fon der Lajen prisustvovali su i potpisivanju ugovora između javnog preduzeća Koridori Srbije i konzorcijuma STRABAG AG i STRABAG d.o.o. Beograd, o izgradnji prve faze Auto-puta mira na deonici Merošina - Merošina 1.

- Doneli ste danas mnogo stvari za našu Srbiju. Danas se nalazimo ovde u Donjem Međurovu, gde će biti urađena pruga od 23 km, koju će svojim novcem u visini od 75% finansirati EU. To je za nas ogroman novac, ogroman podstrek - rekao je Vučić.

Ova pruga nas, kaže predsednik, spaja sa svim gradovima, Severnom Makedonijom, Grčkom. "Ovo će biti jedan od najvažnijih puteva koji spaja jug sa centralnom Evropom", istakao je. Kaže i da EIB pomaže u finansiranju. "Važno je i što će do Sofije i Istanbula svi iz centralne Evrope ići preko Beograda, Niša, Pirota".

- Danas je potpisan i veoma važan ugovor za nas, a reč je o Auto-putu mira. Mislim da je on od suštinskog značaja i za Srbe i za Albance. Za ljude iz centralne Srbije važno je da znaju da je ovo spas za Prokuplje. Danas je potpisan ugovor za 5,5 km - dodao je Vučić.

VUCIC KVINTA SASTANAK Aleksandar Vučić / Foto: ATA Images

- Nama je Niš mnogo važan. On je centar auto-puta koji ide i ka Sofiji, i Skoplju, i Prištini... Postaje središte koridora. A još mnogo treba da ulažemo u Niš, kako bi mogao da sustigne Novi Sad i Beograd - dodao je.

- Ovo je pokretač za privredu Srbije, za investicije. To je ekonomski plan koji već funkcioniše. Povezujemo Evropu. Upravo smo prisustvovali potpisivanju ugovora koje je simbol naše saradnje - rekla je Ursula fon der Lajen.

Kako kaže, "većina mladih u Srbiji zaslužuje zeleniju i prosperitetniju budućnost".

- Novac je na stolu, a važna je i vaša uloga. Vi predlažete projekte. Srbija je ta koja razvija projekte - istakla je predsednica Evropske komisije. Kaže i da se radi na gasnoj interkonekciji, na energetici, i da ti projekti utiru put ka zajedničkim ciljevima i otvaranju radnih mesta.

Ursula fon der Lajen i Zoran Zaev Ursula fon der Lajen / Tanjug/AP

- Dok mi ovde stojimo, odvijaju se razgovori u Briselu i to je dobro. Regionu su potrebni snažni odnosi i pomirenje, a znam da ste vi deo toga. Predsedniče, dozvolite da tako zaključim, radujem se što ću vas sledeće nedelje videti na Samitu EU Zapadni Balkan - istakla je fon der Lajen.

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D

    30. septembar 2021 | 11:42

    Ček ček, ne reče li premijerka juče da predsednik ima,, neki grip''.

  • Relja

    30. septembar 2021 | 12:44

    A Banat ste zaboravili. Bitno da iz Elemira svakodnevno vučete naftu za Pančevo, a pruga ko talasi na Tihom okeanu.

  • Mila

    30. septembar 2021 | 14:24

    Veoma sam ponosna sto se ulaze u gradovima na jugu Srbije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>