• 1

Vožnja u rikverc: Muči ih nestašica goriva, dok proizvodnja automobila pada. Ima li kraja agoniji?

Zabeležen je veliki pad broja vozila izvezenih u Australiju, SAD i Kinu

  • 1
BMW M240i Coupe, BMW Serija 2, kupe Foto: BMW

Nema šta nije uzdrmalo Britaniju u prethodnih godinu i po dana, i više, od korone, preko Bregzita, pa do manjka radnika i goriva na pumpama. Sada ih je dokosurila i smanjena proizvodnja automobila.

Britanska proizvodnja automobila pala je u avgustu za 27 posto u odnosu na isti mesec 2020. godine, jer je nestašica poluprovodnika nastavila da pritiska ovaj sektor širom sveta, saopštilo je udruženje trgovaca iz ove industrije.

Letnje zatvaranje i trajanje obustava proizvodnje u nekim fabrikama takođe su doprineli padu proizvodnje, koja je iznosila 37.246 automobila, prema podacima britanskog Udruženja proizvođača i trgovaca motornim vozilima (SMMT), prenosi Rojters.

Zabeležen je veliki pad broja vozila izvezenih u Australiju, SAD i Kinu, dok je prodaja u EU smanjena samo za 4,9 odsto. Prodaja automobila domaćim kupcima porasla je 3,3 procenta, pokazuju podaci SMMT-a.

- Proizvođači automobila i njihovi dobavljači nastoje da održe prizvodne linije u uslovima aktuelnih poremećaja, za koje se očekuje da će biti nastavljeni i tokom 2022. godine, a verovatno i kasnije - rekao je izvršni direktor SMMT-a, Majk Houz.

Podsećamo, ovih dana civili sedaju u cisterne u Britaniji kako bi zemlju snabdeli dovoljnom količinom goriva.

Video: To je to! Zastava Velike Britanije se više ne vijori u Briselu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grunf

    30. septembar 2021 | 12:41

    Goriva u Rumuniji ima koliko hoćeš. Ako smo mogli mi neka sad švercuju malo i oni. Bitno da ima dovoljno toalet papira. To su najviše kupovali na početku pandemije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>