• 0

Traže 150.000 radnika uoči praznika: Nude ugovore za stalno, nema više "sezonaca"

Većina trgovaca radi na zapošljavanju velikog broja osoblja uoči praznika, u vreme kada je radnika u mnogim industrijama sve manje

  • 0
Prazne prodavnice, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Najveći trgovinski lanac u SAD, Volmart, rekao je da ima za cilj da zaposli 150.000 radnika uoči užurbane sezone pred praznične kupovine, što je još jedan znak koliko je trgovcima očajnički potrebna radna snaga u prodavnicama i skladištima.

Pritom, situacija u Americi nije nimalo sjajna: radnici se jedva pronalaze, a ekonomija zemlje biva sve nastabilnija. Volmart je ujedno i najveći privatni poslodavac u SAD, sa oko 1,6 miliona američkih radnika.

Kompanija je takođe najavila i niz ciljeva zapošljavanja u proteklom periodu, pri čemu će većina pozicija biti ponuđena kao "posao za stalno" u prodavnicama. Dakle, nije reč o sezonskim, privremenim ugovorima.

Ranije u septembru, trgovac je rekao da ima za cilj da zaposli 20.000 zaposlenih samo u skladištu kako bi proizvodi mogli da stignu na vreme do prodavnica i kuća kupaca. Takođe je uvećana platu za većinu radnih uloga: minimalna satnica sada iznosi 12 dolara, a prosečna zarada po satu je 16,40 dolara.

Ovaj gigant, baš kao i Amazon, već godinu i po dana pokušava da adekvatno odgovori na zahteve rastuće e-trgovine. Otkako je krenula krizna situacija, Volmart je zaposlio više od 500.000 radnika, a Amazon je početkom septembra najavio kako planira da zaposli još 125.000 radnika.

Podsećamo, kompanija koju je osnovao Džef Bezos tokom 2020. je već beležila rekord po broju novih zaposlenih. Target Corp. ima nameru da zaposli 100.000 sezonskih radnika i oko 30.000 zaposlenih u skladištu.

Većina trgovaca radi na zapošljavanju velikog broja osoblja uoči praznika, u vreme kada je radnika u mnogim industrijama sve manje. Preduzeća u maloprodaji, restorani, zabavni parkovi, proizvođači i svi ostali u nekim slučajevima nude povišice, bonuse i druge pogodnosti.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>