• 0

Doneta uredba o nabavci novih fiskalnih uređaja: Država pokriva troškove

Siniša Mali ističe da su koristi od novog sistema za privredu mnogostruke

  • 0
Kasa, fiskalna kasa Foto: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je danas uredbu koja se odnosi na subvencionisanje nabavke novih fiskalnih uređaja, a ministar finansija Siniša Mali kaže da će državna subvenija iznositi 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom mestu, plus dodatnih 100 evra za svaki fiskalni uređaj, dok će za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a - iznos biti povećan za 20 odsto.

- Kao što smo i obećali, novi sistem fiskalizacije neće našu privredu koštati nijedan jedini dinar, jer će država kroz ove subvencije pokriti ceo trošak uvođenja nove fiskalizacije. Ona je za nas veoma važan projekat, jer njime nastavljamo borbu protiv sive ekonomije a s druge strane, postojeći sistem fiskalizacije datira još iz 2003, pa uvođenjem novog idemo ukorak sa vremenom - kaže Mali.

Ističe da su koristi od novog sistema za privredu mnogostruke, jer više neće biti kontrolnih traka, godišnjeg obaveznog servisa, a kao fiskalni uređaji - moći će da se koriste i mobilni telefoni, tableti, računari.

- Sa te strane ceo sistem je mnogo efikasniji i mnogo fleksibilniji a cilj njegovog uvođenja nam je da napravimo da privredno okruženje u Srbiji bude još konkuretnije i efikasnije - istakao je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, sutra kreće i prijava preko portala Poreske uprave svih onih koji su obveznici po novom zakonu o fiskalizaciji i koji mogu da prijave svoja prodajna mesta, a 15. oktobra, preko istog portala, kreće i prijava za subvencije za fiskalne uređaje.

Ona će trajati do 31. januara, a kako objašnjava Mali, država neće čekati kraj januara da počne sa isplatom subvecija nego će svake nedelje, privrednicima kako se budu prijavljivali, uplaćivati novac i odmah pokrivati njihove troškove čime će se izbeći da oni imaju bilo kakvo dodatno opterećenje za uvođenje novih fiskalnih uređaja.

Video: E-građanin će moći sve da završi mobilnim telefonom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>