• 1

Kreću prve količine gasa iz Srbije ka Mađarskoj

Peter Sijarto je istakao da je "osnovna obaveza svake države koju ona ima prema građanima - snabdevanje energijom"

  • 1
Srbija Rusija gas, Srpska zastava gasovod Gasprom Južni tok Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peter Sijarto, i ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, danas su u blizini Segedina svečano pustili u rad gasni interkonektor preko koga je Mađarska povezana na gasovod Balkanski tok koji dolazi iz Srbije.

Prve količine gasa poteći će u petak u šest sati ujutru iz pravca Srbije, odakle će dolaziti 3,5 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Vulin je ocenio da je ovo važan dan za Mađarsku i Srbiju.

- Zahvaljujući prilici da zajedno otvorimo ovaj deo Balkanskog gasovoda, možemo da kažemo da je danas energetska nezavosnost naših zemalja podignuta na viši nivo - rekao je Vulin i dodao da je "ovaj gasovod za Srbiju od ogromnog značaja, jer je od zemlje koja je plaćala tranzit gasa postala zemlja koja ga naplaćuje".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije je podsetio da su odnosi Srbije i Mađarske na istorijskom maksimumu. Sijarto je istakao da je "osnovna obaveza svake države koju ona ima prema građanima - snabdevanje energijom".

- Ako to nije u stanju da uradi, onda je zemlja izložena stranim silama i njihovom uticaju - rekao je Sijarto i ocenio da snabdevanje gasom nije pitanje idelogije i politike, jer time ne mogu da se greju stanovi i da radi industrija; to je, kaže, moguće samo pomoću sigurnog snabdevanja gasom.

Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske je podsetio da je ta zemlja sa ruskim Gaspromom uspešno okončala pregovore koji su rezultirali novim ugovorom o snabdevanju narednih 15 godina.

- Moramo da obezbedimo snabdevanje gasom iz više pravaca, a jedan od tih pravaca je Srbija. Na ovom intrkonektoru možemo da primimo 8,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od toga smo već obezbedili 3,5 milijardi iz Srbije i još milijardu kubnih metara iz Austrije - rekao je Sijarto.

Video: Naftaši se ubrzano digitalizuju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dejan

    30. septembar 2021 | 23:56

    i sad nema Zunica Petar-Zlatanovica Djlasa Aleksica Jeremica Nogova da ovo kritikuju .... i n e bi trebalo da ih bude

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>