• 0

Kreće druga faza programa "Moja prva plata": Mesečne naknade iznose 22.000 i 26.000 dinara

Planirano je uključivanje do 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem

  • 0
Doctor, laptop, kompjuter Foto: Shutterstock

Od 1. oktobra kreće realizacija druge faze ovogodišnjeg programa podsticanja zapošljavanja mladih "Moja prva plata", saopšteno je iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Druga faza projekta namenjena je nezaposlenim licima, koja će se za učešće u programu prijavljivati na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs do 31. oktobra.

Na osnovu Uredbe o programu podsticanja zapošljavanja mladih "Moja prva plata", Nacionalna služba za zapošljavanje je 20. avgusta ove godine raspisala Javni poziv, a tim programom mladima bez radnog iskustva se omogućava da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavaca, steknu znanja, veštine i kompetencije za rad i tako povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Planirano je uključivanje do 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva (ili sa radnim iskustvom kraćim od 6 meseci, stečenim na poslovima u okviru nivoa obrazovanja sa kojim konkurišu), a nalaze se na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

Program "Moja prva plata" se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa u trajanju od devet meseci, tokom kojih NSZ mladima sa srednjim obrazovanjem isplaćuje mesečnu novčanu naknadu od 22.000 dinara, a mladima sa visokim obrazovanjem 26.000 dinara.

Pored toga, NSZ mladima uključenim u ovaj program uplaćuje i doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti. Treća faza programa namenjena je izboru kandidata od strane poslodavaca, koji će proces selekcije moći da obavljaju od početka prijave kandidata.

Konačan izbor kandidata poslodavci iz privatnog sektora moći će da obave u periodu od 1. do 15. novembra, a poslodavci iz javnog sektora u periodu od 16. do 30. novembra.

U roku od 15 dana od dana završetka izbora kandidata biće formirane konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima. Četvrta faza realizacije programa se odnosi na potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata, dok će sprovođenje programa početi u roku od 15 dana od dana formiranja konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima.

Video: Počinje projekat Moja prva plata, Brnabić na promociji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>