• 3

Cena gasa opet oborila rekord: Evo koliko danas vredi 1.000 kubnih metara

Jedan od razloga ovako oštrog rasta cene, možda, leži u činjenici da je protok gasa kroz gasovod Jamal-Evropa pao rano jutros za skoro tri puta

  • 3
gasovod Foto: Pixabay

Cena gasa u Evropi nastavila je da "divlja" i ponovo oborila istorijski rekord, dostižući danas vrednost od gotovo 1.200 dolara za 1.000 kubnih metara.

Cena novembarskih fjučersa u holandskom gasnom čvorištu TTF skočila je na jutrošnjem otvaranju trgovanja na 100 evra po MWh, odnosno na 1.199,44 dolara za 1.000 kubnih metara.

Kasnije se spustila za 1,7 posto, na oko 1.150 dolara, javlja Tas.

Jedan od razloga ovako oštrog rasta cene, možda, leži u činjenici da je protok gasa kroz gasovod Jamal-Evropa pao rano jutros za skoro tri puta, nakon čega je oporavljen na oko 0,5 miliona kubnih metara na sat.

Protok gasa ovim cevovodom je u četvrtak iznosio 2,2 miliona kubnih metara na sat, dodaje ruska agencija. Početkom ove nedelje, cene gasa u Evropi su prvi put u istoriji premašile 1.000 dolara za 1.000 kubnih metara, nakon čega su nastavile uspon prekoračivši nivo od 1.100 dolara.

- Najveći test za cene gasa i za potrošače biće zima. Ako vreme bude hladno, a imamo fizički manjak gasa, cene bi mogle da rastu još - naveo je viši direktor sektora za prirodne resurse i robu u kompaniji Fič, Dmitrij Marinčenko. Dodao je da je sadašnji rast cena gasa u Evropi možda rezultat približavanja grejne sezone i zime.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gandra

    1. oktobar 2021 | 11:44

    znaci nagrabusili smo, ovo ce da digne cene svega u tri lepe, ne gine nam smrzavanje i glad. Kao i do sada kad se oslonis na ruse

  • Geras

    1. oktobar 2021 | 12:09

    Pazi u celoj Srbiji provode gas.... Po selima... Svuda.... A cena raste.... A Kolubara ima uglja.... Sta se ovde radi?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>