• 0

Počinje Svetska izložba u Dubaiju: Startap ekosistem Srbije među najrazvijenijima

Od davne 1885. pa do danas naša zemlja na Svetskim izložbama predstavlja svoju tradiciju, dostignuća, kulturu i ekonomiju

  • 0
Ekspo 2020 Dubai Tatjana Matic

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Najveća Svetska izložba, na kojoj su svoje izume i dela svojevremeno predstavljali Čarls Darvin, Nikola Tesla, Vinsent Van Gog, na kojoj su predstavljene Ajfelova kula i pokretne stepenice, počinje danas u Dubaiju i nosi naziv "Ekspo 2020".

Među mnogim kompanija iz više od 190 zemalja, na ovoj izložbi i Srbija će imati svoj poseban izložbeni prostor na kojem će se od danas do kraja marta predstaviti više od 500 srpskih kompanija.

Srbija je prvi put učestvovala na Svetskoj izložbi još davne 1885. godine u Antverpenu, Belgija, kada je, tada mlada Kraljevina Srbija osvojila 157 nagrada. Od tada pa sve do danas, naša zemlja na Svetskim izložbama predstavlja svoju tradiciju, dostignuća, kulturu i ekonomiju.

Tema nastupa Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju je "Srbija stvara ideje - Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost", a sam program nastupa je poveren nacionalnoj platformi "Srbija stvara".

Prisustvo Srbije na Svetskoj izložbi biće ostvareno nizom aktivnosti, sa fokusom na celovit B2B program, koji na bazi platforme obezbeđene od strane Paviljona Srbije, realizuje Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije.

Vlada Srbije je obezbedila i besplatne čarter letove, u saradnji sa kompanijom Er Srbija, na relaciji Beograd-Dubai-Beograd, tokom trajanja Ekspo-a, a koji će biti na raspolaganju zainteresovanim predstavnicima naše poslovne zajednice tokom tačno definisanih tematskih nedelja.

Privredna komora Srbije poziva privrednike uoči svake od tematskih nedelja da prijave svoje učešće. Srbija će imati devet poslovnih delegacija tokom trajanja izložbe.

Na srpskom paviljonu u Dubaiju, svetskoj biznis zajednici predstaviće se i to kako je startap ekosistem Srbije među 10 najrazvijenijih u svetu u kategorijama: blokčejn, video gejming i talenti, kako je Srbija prva u Evropi po direktnim stranim investicijama i ponosan domaćin Evropskog centra izvrsnosti za ICT rešenja u poljoprivredi.

Takođe će biti predstavljeno kako je Srbija uz digitalne inovacije i razvijen sistem e-uprave, spasila hiljade ljudskih života i svrstala se među zemaljama sa najboljim rezultatima u borbi protiv pandemije i imunizaciji.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>