• 1

BDP Srbije u 2020. premašio 5.500 milijardi dinara: Najviše doprinose ove tri oblasti

Najznačajniji realni pad BDV-a (bruto dodate vrednosti) bio je u sektoru smeštaja i ishrane, kao i umetnosti, zabave i rekreacije

  • 1
Automobil, kola, auto, popravka, procena, biznis

Foto: Shutterstock

Bruto domaći proizvod Srbije u 2020. godini iznosio je 5.502 milijarde dinara, što je 53,4 milijarde američkih dolara, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

RZS navodi da je prošlogodišnji BDP u odnosu na 2019. godinu nominalno veći za 1,5 posto, a realno manji za 0,9 procenata.

U 2020. godini najveći doprinos BDP-u, od 13,3 posto, imao je sektor prerađivačke industrije, sa 11,3 procenta sledi trgovina na veliko i malo i popravke motornih vozila, dok je sedam posto rezultat sektora poslovanja nekretninama.

Prema doprinosu BDP-u slede poljoprivreda, šumarstvo i rudarstvo sa 6,3 posto, sektor informisanja i komunikacija sa 5,4 procenta. Najveći realni rast bruto dodate vrednosti (BDV) po delatnostima prošle godine je ostvario sektor informisanja i komunikacija - 8,6 posto.

Sledi sektor zdravstvene i socijalne zaštine sa 5,8 procenata. Najznačajniji realni pad BDV-a bio je u sektoru smeštaja i ishrane - 29,3 posto, a slede umetnost, zabava i rekreacija sa padom od 19,5 odsto.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma kako da ne

    2. oktobar 2021 | 21:03

    Ako je ovo broj jedan sto su naveli u gadnom smom problemu jer drzava trosi vise nego sto sve gradjevinske firme zarade zajedno...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>