• 0

Kod nas snabdevanje gasom stabilno: Britanija i dalje kuburi sa gorivom, incidenti na pumpama

Deficit radnika posle Bregzita i pandemija kovid-19 izazvali su poremećaje širom nekih sektora pete najveće ekonomije u svetu

  • 0
Gorivo pumpa dizel cene benzina Foto: Tanjug/AP

- Tržište gasa u Srbiji u ovom trenutku je stabilno i snabdeveno dovoljnim količinama, pa skok cena u Evropi neće uticati na sabilnost snabdevanja ovim energentom u našoj zemlji - rekao je danas pomoćnik ministarke rudarstva i energetike, Raša Kojčić.

Dodao je da se zalihe obezbeđene i u podzemnom skladištu Banatski dvor, kao i da su u toku pregovori Srbijagasa i ruskog partnera Gasprom o novom, dugoročnom ugovoru kojim će se obezbediti stabilno snabdevanje prirodnim gasom i u narednom periodu.

Kaže da je na skok cena na evropskom tržištu uticalo nekoliko faktora: zima je dugo trajala, zatim bilo je kvarova na gasovodima kojima se ovaj energent doprema iz Rusije u zapadnu Evropu, zbog čega su skladišta gasa u evropskim državama bila gotovo prazna.

Ipak, Kojčić navodi "da se to neće odraziti na stabilnost snabdevanja u Srbiji".

- Postpandemijska kriza je dovela do rasta cena gasa na evropskom i svetskom tržištu, kao i problemi sa isporukom iz Rusije ka evropskim zemljama. Osim toga, na rast cena će uticati i povećana potražnja Kine, koja želi da obezbedi dodatne količine gasa za svoju privredu - objasnio je.

S druge strane, Velika Britanija se danima bori s nestašicom goriva koja je uzela maha.

Na mnogim benzinskim stanicama u Britniji i danas nema goriva, čiji je manjak uzrokovao haos ove sedmice, tuče na pumpama i panične kupovine vozača koji su pravili zalihe goriva u flašama za vodu, pošto je akutni nedostatak vozača cisterni doveo lanac snabdevanja do tačke pucanja.

Gorivo benzin Foto: Pixabay

Deficit radnika posle Bregzita i pandemija kovid-19 izazvali su poremećaje širom nekih sektora pete najveće ekonomije u svetu, uključujući i zastoje u isporuci goriva i lekova, a sada je i nedostatak mesara "digao na noge" stočare i mesnu industriju.

Britanski ministri danima ponavljaju da se kriza stišava ili čak završava, ali trgovci na malo kažu da je više od 2.000 benzinskih pumpi suvo, a Rojters javlja da je širom Londona i južne Engleske desetine pumpi još zatvoreno.

Udruženje maloprodavaca benzina (PRA), koje predstavlja 65 posto u ukupnoj mreži od 8.380 britanskih benzinskih stanica, saopštilo je da su njene članice izvestile u četvrtak da je 27 posto pumpi i dalje suvo, 21 procenat ima samo jednu vrstu goriva na lageru, a 52 odsto ima dovoljno benzina i dizela.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>