• 0

Rešen problem plovnosti na sektoru Futog: "Srbija nema more, ali ima Dunav"

Radovi na sektoru Futog su obuhvatili polaganje 20.000 kubnih metara geotekstila na pozicijama na kojima su građeni hidrotehnički objekti

  • 0
Dunav, reka, bicikl, cveće Foto: Shutterstock

- Zahvaljujući značajnim investicijama Vlade Srbije biće omogućena potpuna plovnost kroz celu dužinu rečnog toka Dunava u Srbiji - istakao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović, tokom obilaska izvedenih radova na kritičnom sektoru "Futog" plovnog puta na Dunavu.

- Srbija nema more, ali ima 600 kilometara Dunava. Posle 30 godina konačno smo na putu da omogućimo nesmetanu plovnost na celoj dužini reke, od ulaska u Srbiju do izlaska na rumunskoj granici - dodao je.

Ovi radovi, kako je naveo, finansirani su sa svega 15 odsto iz budžeta Republike Srbije i 85 odsto iz grantova IPA fondova. "Znači da građane Srbije ovo košta 15 odsto do ukupne investicije koja iznosi oko 10 miliona evra, a sa ovim radovima omogućavamo potpunu plovnost kod Futoga gde je plovidba 30 godina bila otežana", rekao je Momirović i dalje napomenuo da su naredni koraci u obezbeđivanja plovnosti Dunava vađenje stare nemačke flote brodova kod Prahova i rešavanje problema kod Šaringradske ade.

To će, kaže, omogućiti pun kapacitet plovidbe ovom rekom koja, kako je rekao, u svakom smislu predstavlja novi auto-put za Srbiju i Evropu. Radovi na sektoru Futog su obuhvatili polaganje 20.000 kubnih metara geotekstila na pozicijama na kojima su građeni hidrotehnički objekti, kao i ugradnju 31.000 kubnih metara najkvalitetnijeg sertifikovanog kamena prilikom izgradnje ševrona i neukorenjenog napera.

Navodi se da je ovakav sistem obezbeđivanja plovnosti Dunava kod Futoga jedinstven i po tome što je izgrađen uz primenu najviših ekoloških standarda, jer ne ugoržava životnu sredinu i čuva biljni i životinjski svet Dunava.

Ministarstvo ističe da je ovaj projekat samo deo ukupnog ulaganja Republike Srbije u vodni saobraćaj čija je vrednost skoro pola milijarde evra.

- Veliki infrastrukturni projekti doprinose stabilnosti ekonomije Srbije i omogućavaju rast plata i penzija i tokom kovid krize - izjavio je danas u Futogu Momirović.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>