• 3

Ovaj grad na Balkanu je prešišao Beograd: Kvadrat iznad 3.000 evra

Više se traže fleksibilni kancelarijski prostori i coworking

  • 3
Split, plaža, more, odmor, panorama grada, luka, Hrvatska Split / Foto: Shutterstock

Prosečna cena stana u Zagrebu prošlog meseca iznosila je 2.200 evra po kvadratnom metru, i u odnosu na isti mesec lani, rasla je 3,6 posto dok je u Splitu povećana 1,9 posto, na 3.020 evra, pokazuje polugodišnji pregled tržišta nekretnina u Hrvatskoj.

Vrednost transakcija stanova poslednjih godina takođe raste, posebno u Zagrebu, na koji se, prema bazi podataka eNekretnine, odnosi 40 posto svih transakcija stanova u Hrvatskoj u prvih šest meseci.

"Zbog potresa, koji su uništili veliki deo starogradnje u centru Zagreba, povećana je potražnja, koja uglavnom dolazi od lokalnog stanovništva u potrazi za stalnim smeštajem, i to prvenstveno za novogradnjom izgrađenom po najvišim sigurnosnim standardima", stoji u pregledu.

Ponudi novogradnje u Zagrebu, ocenjuje se, pridodaće projekat VMD Kvart Heinzelova, pri čemu je prva faza gradnje planirana do kraja 2021. godine, a druga za 2022. i 2023. godine.

Kako je pandemija ubrzala trendove poput rada od kuće, neke kompanije, posebno u IT sektoru, razmatraju neku od verzija hibridnog poslovnog modela. Više se traže fleksibilni kancelarijski prostori i coworking. Kada je reč o cenama zakupa, prosečna neto efektivna cena zakupa kancelarije klase A u Zagrebu ostala je na 12,5 evra po kvadratnom metru. Stopa praznih prostora je oko 5 posto. Povećao se i trend online kupovine, kao i e-trgovine, ali se ipak očekuje da će vodeći shopping centri na dobrim lokacijama nastaviti s dobrim rezultatima, piše Jutarnji list.

U poređenju s drugim mediteranskim zemljama i susednom Crnom Gorom, ocenjuju u Colliersu, Hrvatska ima nerazvijeno tržište tzv. second home nekretnina.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>