• 2

Penzije se sve više isplaćuju od uplata doprinosa: Ministarstvo rada kaže da su se stvorili uslovi

U proteklih 10 godina za 110.000 penzionera omogućen je besplatan odlazak u banje

  • 2
penzije

Foto: Christian Bowen

Poboljšanje kvaliteta života starih u Srbiji jedan je od prioriteta Ministarstva rada, sa posebnim akcentom na povećanje njihovih penzija, rekla je ministarka  Darija Kisić Tepavčević povodom Međunarodnog dana starih osoba.

– Imamo porast uplate doprinosa u budžet Fonda PIO što je uslovilo smanjenje deficita kada je u pitanju isplata penzija i poslednjih meseci prvi put od osnivanja ovog fonda nisu bile potrebne dotacije iz budžeta za kategoriju penzionera PIO zaposlenih – kazala je ona u Skupštini Srbije.

Dodala je da su ostvareni uslovi za povećanje penzija i da sada imamo stabilan i održiv porast za dva do tri odsto. U prethodnom periodu pažnja je posebno bila usmerena na kategorije penzionera sa najnižim primanjima kojima se isplaćuju dodaci uz penziju. Nekoliko godina unazad zahvaljujući privrednom rastu stvorene su mogućnosti za makar jednu isplatu jednokratne pomoći najugroženijima, piše Politika.

– Poslednja takva pomoć stigla je 22. septembra. Naredna će biti u prvoj polovini 2022. za kada je planirana isplata po 20.000 dinara, što je najveća jednokratna pomoć ikada isplaćena – navela je Kisić Tepavčević.

Relja Ognjenović, zamenik direktora Fonda PIO izjavio je da se izdvaja 0,1 odsto od planiranih prihoda za društveni standard penzionera. To je više od 557 miliona dinara, a zahvaljujući stabilnoj politici države, njenom predsedniku i povećanju broja novih radnih mesta sledeće godine očekujemo da to bude više za 10 odsto.

U proteklih 10 godina za 110.000 penzionera omogućen je besplatan odlazak u banje. Uprkos kovidu ove i 2020. to je obezbeđeno za više od 30.000 penzionera.

– Prihodi i doprinosi u Fondu PIO su sve bolji i to nam daje za pravo da razgovaramo o povećanju penzija i novim davanjima kao što je ovo u februaru od 20.000 dinara. Od maja do danas nastavljamo s trendom smanjenja dotacija države za isplatu penzija. Tako da su one danas spuštene na 16 odsto s tendencijom da u narednoj godini to ide još niže – kazao je Ognjenović.

Podsećanja radi, do samo pre nekoliko godina iz budžeta se za penzije izdvajalo skoro 48 odsto ukupnih sredstava.

Video: Vučić: Pored minimalca i penzija, skočiće i plate u javnom sektoru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Korupcija

    3. oktobar 2021 | 17:47

    Imali bi jos vise u Smederevu haos koliko taxista na crno rade a i ovi sto rade muvaju na pola radnog vremena sto se ne moze kontrolisati, opstinski nadlezni znaju i to sve stoji tako

  • DARKO 100%

    3. oktobar 2021 | 18:12

    Penzioneri da se nisu unjedinili i postali jaka politicka grupacijastranka gde danas ni jedna politicka stranka nnemoze biti na vlasti bez njih bili bi na prosjackom stapu,tako jedinstveni penzioneri dobro danas zive i jos mnogi pored njih koje pomazu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>