• 9

Rusi zavrnuli slavinu: Prekinut tranzit gasa za Mađarsku preko Ukrajine

Ukrajinski operator saopštio je da je „Gasprom“ obustavio tranzit gasa u Mađarsku preko ukrajinske teritorije, otpočevši isporuke mađarskim potrošačima preko „Turskog toka“

  • 9
gasovod Foto: Pixabay

Tranzit gasa preko Ukrajine u Mađarsku je potpuno prekinut, saopštio je operator za mađarski gasni tranzitni sistem.

Tranzit preko Ukrajine u petak kada je „Gasprom“ započeo isporuke mađarskim potrošačima preko „Turskog toka“, nije se potpuno prekidao, kako je saopštila ukrajinska strana, već je smanjen skoro četiri puta, a u subotu - još za polovinu, sledi iz podataka „Operatora za gasni tranzitni sistem Ukrajine“, prenosi Sputnjik.

Ukrajinski operator saopštio je u petak da je „Gasprom“ obustavio tranzit gasa u Mađarsku preko ukrajinske teritorije, otpočevši isporuke mađarskim potrošačima preko „Turskog toka“ kroz Bugarsku i Srbiju u okviru novih sporazuma postignutih krajem septembra.

Pri tome kapaciteti za ulazak u Mađarsku, koji su dogovoreni sa „Gaspromom“ za celu gasnu godinu (od 1. oktobra 2021. do 30. septembra 2022. godine), iznose 24,6 miliona kubnih metara dnevno.

Međutim, prema informacijama na sajtu operatora, pumpanje gasa kroz punkt „Beregovo“ na granici Ukrajine sa Mađarskom nije prestalo tog dana i iznosilo je 4,823 miliona kubnih metara. Istovremeno, još 30. septembra pumpanje je bilo 3,8 puta veće - 18,528 miliona kubnih metara.

U subotu tranzit se još smanjio (dva puta u odnosu na petak) na 2,31 miliona kubnih metara.

Prema podacima mađarskog operatora „FGSZ“, danas nije bilo tranzita gasa preko Ukrajine za Mađarsku na punktu „Beregovo“. Podaci „Operatora za gasni tranzitni sistem Ukrajine“ za današnji dan još nisu dostupni.

Video: Trči, Bajatoviću! Vučić naredio da direktor Srbija Gasa dotrči da bi ga preslišao oko cene gasovoda

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    3. oktobar 2021 | 23:25

    Super... A mi još uvek ne znamo koliko naša Srbija naplaćuje za tranzit gasa kroz našu zemlju? Jel barem po istoj ceni koju su oni nama naplaćivali do juče dok smo mi gas dobijali preko Madjarske ili je tranzit džaba? Ili o tome ne sme da se piše??? O čemu se tu radi???

  • Stojan

    4. oktobar 2021 | 08:02

    Bas mi je drago da Ukrajina vise nece moci da krade ruski gas!

  • Jasta

    3. oktobar 2021 | 23:51

    Bolje da ga rusi zavrnu nego da ga nemci ponovo odvrnu 😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>