• 0

I u 2020. zadržan trend rasta malih i srednjih preduzeća, uvećan i broj preduzetnika

U godini korona virusa vrednost izvoza MSPP sektora povećana je za 2,7 odsto

  • 0
Biznismen, dijagrami

Foto: Shutterstock

Mala i srednja preduzeća zadržala su trend rasta i u 2020. godini, te beleže veći broj preduzeća, zaposlenost i BDP, pokazala je analiza Ministarstva privrede.

Pored toga, srednja i mala preduzeća u godini korona virusa uspela su da ostvare i rast izvoza, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Analiza poslovanja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u 2020. godini pokazala je da je produktivnost poslovanja u godini korona virusa bila za 2,1 odsto veća nego lane, prosečna vrednost BDV po zaposlenom u MSPP sektoru povećana je sa 1,79 miliona dinara na 1,83 mil. dinara.

Broj MSPP subjekata je porastao za 3 odsto, čemu je najviše doprinelo povećanje broja preduzetnika za 3,5 odsto. Grupa mikro preduzeća uvećana je za 1 odsto, srednjih za 2,6 odsto, dok je broj malih preduzeća imao najveću stopu rasta, od 5,6 odsto.

U godini korona virusa vrednost izvoza MSPP sektora povećana je za 2,7 odsto, a najviše povećanje zabeleženo je kod srednjih preduzeća (3,6 odsto).

Pozitivnu razliku u međugodišnjem periodu ostvarila su i mala preduzeća (izvoz veći za 8,8 mlrd din. ili za 4,3 odsto).

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke