• 3

Rusi ostaju bez zlata za 20 godina: Šta se dešava s rudnicima?

Poljusu ostalo depozita zlata za još 37 godina proizvodnje

  • 3
Rusija, nafta, zlato Foto: Shutterstock, Pixabay

Pavel Gračov, generalni direktor najvećeg ruskog rudnika zlata Poljus, upozorio je da se zalihe zlata u zemlji ubrzano iscrpljuju, te da očekuje da će rudarske kompanije iscrpiti svoja nalazišta u naredne dve decenije.

Prema Gračevu, ruska nalazišta zlata trenutno iznose oko 8.000 tona, a godišnja proizvodnja je oko 330 tona, prenosi Raša tudej.

"Ako se ovaj trend ne preokrene, industrija zlata bi mogla da se suoči sa strukturnim nedostatkom sirovina u narednih deceniju ili dve", rekao je on, dodajući da je Poljusu ostalo depozita zlata za još 37 godina proizvodnje.

Gračev je naglasio da su se neobnovljivi nacionalni resursi zlata prepolovili u proteklih nekoliko godina sa 62 posto na 30 procenata.

On je pozvao na povećanje privatnih ulaganja u geološka istraživanja kako bi se preokrenuo aktuelni trend smanjenja zlatnih resursa.

Ranije ove godine, Poljus je najavio planove za povećanje proizvodnje u naredne dve godine usled globalnog oporavka od pandemije. Ova rudarska kompanija je predvidela neznatno smanjenje proizvodnje u 2021. godini zbog pada količine rude zlata u nekim od svojih sibirskih rudnika, ali je izrazila nadu da će se proizvodnja oporaviti 2022. i 2023. godine.

Video: Ovo je livada koja je nekad bila štab Draže Mihajlovića

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>