• 1

Tvorac knjige "Bogati otac, siromašni otac" predviđa krah tržišta: Ovo su 3 načina da se zaštitite

U šta ulagati kada je kriza

  • 1
Robert Kiyosaki, krah berze Foto: Shutterstock, .Wikimedia/Gage Skidmore

Američki invetsitor i autor bestselera "Bogati otac, siromačni otac", Robert Kiosaki, predviđa da će u oktobru doći do velikog pada berze i kriptovaluta. Kako je istakao, zlato, srebro i bitkoin mogli bi istovremenu da izgube na vrednosti.

Kiosaki je napisao: "Veliki pad tržišta zaliha dolazi u oktobru. Zašto? FEDu su potrebne državne hartije. Zlato, srebro, bitkoin takođe bi mogli da se sruše". Zbog toga poziva na vreme da se kupuju određene akcije.

Ukazuje i na preteći neuspeh Evergrandea, drugog po veličini investitora u Kini, koji nastavlja da šalje nervozne signale na globalna tržišta. Ide i dalje u svom upozorenju i navodi da bi sledeći mogao da bude "najveći udar u istoriji sveta".

Njegovi saveti oko kupovine upravo onog za šta se plaši govori i o tome da je to možda jedino dobro za ulaganje na duže staze.

Zlato

Ovo je najjednostavnija preporuka Kiosakija. Vekovima je zlato bilo sredstvo sigurnog utočišta. Zlato ne može da se štampa niti deli kao "novac iz helikoptera". Na njegovu vrednost ne utiču ekonomski događaji širom sveta. Dokaz za to je da je cena zlata rasla tokom korone. Najdirektniji način kupovine zlata je posedovanje poluga, dok je "lakši" način ulaganje u velike kompanije za rudarenje tog plemenitog metala.

Srebro

Takođe ne čudi što Kiosaki voli srebro. Baš kao i zlato, srebro može biti skladište vrednosti i zaštita od rasta kamata i inflacije. Sivi metal možda ne deluje uzbudljivo, ali može biti veoma efikasno sredstvo u vreme nesigurnosti. U poslednje dve godine cena srebra porasla je za više od 30%.

Bitkoin

Kriptovaluta koja je postala mejnstrim. Njega sada možete da kupite i direktno. Međutim, ako vam se ne sviđa ta vrsta nestabilnosti, možete ulagati i u kompanije koje su se vezale za kripto tržište.

Na primer, Tesla ima oko 42.000 bitkoina. Kada se bitkoin pomeri, Tesline akcije imaju tendenciju da ga slede. Pej pal slično reaguje.

Najbolja zaštita?

Kao i svaka druga imovina, cena zlata, srebra i bitkoina i dalje može da padne kada bi palo tržište kako predviđa Kiosaki. Zbog toga ima savet plus - ulažite u poljoprivredno zemljište.

"Čak i ako sledeći poremećaj na tržištu bude najveći u svetskoj istoriji, ljudi će i dalje morati da jedu", navodi on.

Tokom godina pokazalo se da poljoprivreda nudi veće prinose prilagođene riziku od akcija i nekretnina.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>