• 2

Kilogram košta 3.000 €, ljudi na Jadranu rizikuju život da ih se domognu: Zašto su ove životinje tako skupe?

Mnoge ronioce ova stvorenja koštaju života. Budući da ih je sve manje, pojedini rone sve dublje kako bi ih pronašli

  • 2
morski krastavac

Foto: Pixabay

Iako možda tako ne izgledaju, morski krastavci su vredne životinje. A kilogram može da košta i 3.000 dolara. Uz to, pojedini rizikuju živote kako bih ih se domogli.

Pre samo nekoliko dana i u Hrvatskoj je uhvaćen muškarac iz Obrovca zbog sumnje na kazneno delo protiv okoline. Naime, kod njega je pronađeno oko 148 kilograma morskih krastavaca raspoređenih u osam plastičnih posuda. Slično se dogodilo i prošle godine u Rijeci gde je 21-godišnjak s još jednim saučesnikom iz mora izlovio čak 193 kilograma krastavaca. Naravno, policija ih je po pronalasku, vratila gde i pripadaju - u more, pišu regionalni mediji.

Morskim krastavcima preti izumiranje, stoga je njihov lov u Hrvatskoj zabranjen. Što ih više nedostaje u morima, krivolovci moraju da rone dublje kako bi ih se dočepali.

Što su više bodljikavi, cena im je veća.

Danas se uglavnom suše i pakuju u ukrasne kutije, a zatim se daju na poklon i poslužuju u posebnim prilikama. Od više od 1.200 različitih vrsta morskih krastavaca, japanski su najskuplji, piše Business Insider.

Morski se krastavci smatraju delikatesom zbog neobične i žilave teksture, a potražnja za njima ogromna je posebno na azijskom tržištu. Sadrže i visok nivo hemikalije zbog koje se smatraju i lekovitim.

Od 1996. do 2011. godine broj zemalja koje izvoze morske krastavce skočio je s 35 na 83. Njihov lov mnoge ronioce košta života. B

Od 70 vrsta krastavaca koji se love, sedam ih je klasifikirano kao ugrožene vrste.

Video: Divlji puž halapljivo proždire krastavac na koji jedva da može da se popne

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    4. oktobar 2021 | 20:01

    Морали би да ми дају 10000 долара да пробам.

  • Vlada

    5. oktobar 2021 | 15:56

    Ovo 3.000 dolara!? A kilo jagnjetine zive vage 250 din? Auuu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>