• 12
 ≫ 

Cena gasa divlja, stigla do 1.250 dolara: Evo koje države će imati problema, i šta to znači za građane Srbije

 ≫ 

Sagovorik Telegraf Biznisa navodi da je gas roba koja je trenutno u fokusu političara, ali i da ga nema dovoljno

  • 12
Natural gas gasovod Foto: Shutterstock

Cena gasa u Evropi je na današnjem otvaranju trgovanja ponovo oborila rekord dostižići 1.250 dolara za 1.000 kubnih metara, prema podacima sa evropske interkontinentalne berze (ICE).

Cena novembarskih fjučersa na holandskom TTF gasnom čvorištu iznosila je 1.247,4 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 102,45 evra za kWh po trenutnom kursu evra prema dolaru.

Nakon što je juče oborila rekord od 1.200 dolara za 1.000 kubnih metara, cena gasa u Evropi je oštro pala posle vesti da je Energetska agencija Danske odobrila početak testiranja prvog kraka gasovoda Severni tok 2.

Za manje od sat vremena, kotacije novembarskih fjučersa na holandskom TTF-u su pale za skoro 70 dolara na 1.124 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Predsednik Upravnog odbora Gasproma, Aleksej Miler, izjavio je ranije da su kašnjenja s punjenjem evropskih podzemnih skladišta i rastuća potražnja za gasom doveli do rekordnih cena, koje bi u bliskoj budućnosti mogle da budu premašene.

Geopolitika gurnula cenu gasa

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže za Telegraf Biznis da je geopolitika gurnula cenu gasa visoko, i da će od umeća igrača na tržištu zavisiti kome će ova zima biti hladna.

Gasovod Foto-ilustracija: Shutterstock

Vuletić navodi da je gas roba koja je trenutno u fokusu političara, ali i da ga nema dovoljno.

- Gas je geopolitika, tako da je ona najveći faktor što je gas otišao u tolike razmere cena - navodi naš sagovornik.

Na pitanje šta će biti sa tržištem u narednom perodu, naročito što su neke države posebno zabrinute, Vuletić nam kaže:

- Onaj ko čini sve sebi čini, oni koji su se dogovorili, kao na primer Mađari što su ugovorili isporuku gasa s Gaspromom na 15 godina, oni neće imati nikakvih problema. S druge strane, oni koji su pristali na nekakve uslove za neke nepostojeće gasovode, i treba da brinu - kaže nam on.

Gas je, ističe, roba.

- Ako je nema na tržištu, cena ide gore i doći će do problema. Zbog toga, svaka država treba da vodi svoju energetsku politiku. To podrazumeva da gleda svoje, a ne interese nekog drugog (kome gas možda i ne treba). Trenutno je geopolitika najviše gurnula cenu ovoliko visoko - napominje on.

Podsećanja radi, dugoročni ugovor koji su sklopili Srbijagas i Gasprom predviđa nabavnu cenu gasa za Srbiju od 260 dolara za 1.000 kubnih metara. Maloprodajna cena prirodnog gasa u Srbiji za domaćinstva u ovom trenutku iznosi oko 37 dinara po kubnom metru.

Video: Trči, Bajatoviću! Vučić naredio da direktor Srbija Gasa dotrči da bi ga preslišao oko cene gasovoda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    5. oktobar 2021 | 12:38

    Imamo odličan ugovor i cenu od 260 dolara. Problem je što taj ugovor važi samo do kraja godine.

  • Goran

    5. oktobar 2021 | 12:32

    I koje drzave ce imati problema?

  • Čiča

    5. oktobar 2021 | 13:59

    Drugi jahač Apokalipse. Bolest, glad,...,... Ima 4 jahača. Sada dolazi glad.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>