• 0

Dobra vest za naše konditore: Carina na kikiriki smanjena sa 5 na 2 odsto

"Smanjenje carine na uvoz kikirikija sjajna je vest jer će nama konditorima pomoći da se malo lakše nosimo sa povećanjem cena ostalih sirovina"

  • 0
kikiriki

Foto: Pixabay

Carinska stopa na uvoz kikirikija sa dosadašnjih pet procenata smanjena je na dva odsto, što će konditorskoj industriji Srbije i proizvođačima proizvoda od kikirikija omogućiti godišnje uštede do 300.000 evra, ali i konkurentniju poziciju na međunarodnom tržištu, saipštioa je danas PKS.

To je rezultat uspešno realizovane inicijative koju su Privredna komora Srbije i njene članice iz konditorske industrije uputili nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija.

Carina na kikiriki u Srbiji bila je pet odsto dok je u EU uvoz oslobođen ove dažbine. Kompanije najviše uvoze kikiriki iz Argentine i Indije, zemalja sa kojima Srbija nema potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, tako da nema nikakvih uvoznih povlastica za naše konditore i proizvođače proizvoda od kikirikija.

Predstavnici kompanija Pepsiko Zapadni Balkan i Atlantik Štark, koje najviše uvoze sirovog kikirikija ističu da je dobrodošla svaka olakšica u nabavci sirovina.

„Smanjenje carine na uvoz kikirikija sjajna je vest jer će nama konditorima pomoći da se malo lakše nosimo sa povećanjem cena ostalih sirovina. Nema rasta bez veće konkurentnosti i osvajanja novih tržišta, a u toj tržišnoj utakmici treba ispuniti kompleksne standarde uz maksimalnu efikasnost i fleksibilnost, tako da je svaka olakšica u nabavci sirovina dobrodošla“, ističe Marko Njavro, generalni direktor Atlantik Štark.

Dodaje da je važno da se prati i kretanje cena osnovnih sirovina, kao što su brašno, šećer, biljna ulja kako bi se usled nekih nepredviđenih poremećaja preduzele adekvatne mere u slučaju monopolskih tendencija i otkupnih cena.

„Domaći proizvođači očekuju da im svojim merama država samo izjednači uslove poslovanja u odnosu na prisutnu konkurenciju, što bi se automatski odrazilo i na unapređenje konkurentnosti i izvoza“, rekao je Njavro.

„Kompanija Pepsiko Zapadni Balkan podržava sve pozitivne podsticaje domaćoj privredi koji doprinose konkurentnosti kako na domaćem, tako i na izvoznim tržištima. Pozitivan odgovor u vezi olakšica na uvoz kikirikija daje značajan stimulans dugoročnim investicijama naše kompanije. Naš cilj je da ostvarene uštede preusmerimo na strateško plasiranje naših proizvoda kako na lokalno i regionalno tržište, tako i na tržišta u zemljama Evropske Unije na kojima smo prisutni i gde očekujemo potencijalni rast izvoza u predstojećem periodu", rekao je Nuno Pinto Leite, generalni direktor Pepsiko Zapadni Balkan.

Smanjenjem carinske stope na uvoz kikirikija, po njegovim rečima, svi koji koriste ovu sirovinu dobiće veću konkurentnost u poređenju sa uvoznicima gotovih proizvoda iz Evropske unije i drugih zemalja, a koji ne zavise od carinskih troškova izvoza.

Carina od pet odsto uvećava cenu gotovog proizvoda za oko četiri procenta, a smanjenem na dva procenta stvoreni su uslovi da kompanije iz Srbije, na ravnopravnoj osnovi sa drugim konditorima pronađu svoje mesto i učvrste pozicije u međunarodnoj trgovini, objašnjava Saška Biorčević iz Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

Podseća da se u Srbiju godišnje se ukupno uveze oko 9.500 tona u vrednosti između 12 i 13 miliona evra, navedeno je u saopštenju.

Video: Pozvala je svog ljubimca da dođe na doručak, ali niko nije očekivao da će se pojaviti ova životinja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>