• 12

Skočila cena guma tamo gde smo išli da kupimo jeftine: Nema uštede od 2.500 na našoj granici i gorivo ide gore

Što je prečnik gume veći, i cena je veća

  • 12
gume, bih Foto: Telegraf.rs

Još nije počela sezona zamena letnjih guma i kupovine zimskih pneumatika, ali sudeći prema cenama koje se trenutno kreću, biće to i ove godine prilična stavka u budžetu svakog vozača.

Zbog toga su se ranije mnogi naši vozači odlučivali da kupovinu istih obave u susednoj BiH, s obzirom na to da su tamo gume, ali i gorivo znatno bili jeftiniji. Ranije. 

Kako smo se uverili na licu mesta, ove godine cene su se pomalo pomerile. Tako, zimske gume već imaju novu cenu, pa se nova ne može naći ispod 5.000 dinara (za pnumatik (225/45).

Podsetimo, ona je prošle godine koštala 2.500 manje. Slično je i sa drugim vrstama guma, a kako nam kaže prodavac tek se očekuje navala, sirovine su poskupele, pa treba očekivati i dodatni skok.

Kako izgleda kupovina gume na graničnom prelazu?

Evo nekoliko činjenica koje smo uhvatili ranije. Prilikom samog prelaska carine, granice i prelaska iz Srbije u BiH, potrebna je samo lična karta, jer odnedavno važi da zeleni karton nije neophodan. Čim se pređe prelaz, postoji nekoliko prodavnica robe široke potrošnje, a gume su oduvke potpuni hit.

Većina vozača na ovo se odlučuje i zbog toga što je moguć povraćaj PDV, koji iznosi 17 odsto. Cene guma u Srbiji nisu trenutno povećane. Ali ipak su skuplje pa ispada da tamo mogu da se kupe za iste novce četiri gume, a u Srbiji tri. Plus, mnogi trgovci nude popuste i vaučere za vulkanizere sa kojima imaju saradnju. Tako da montiranje i balansiranje dobijete uz popust, a često i gratis. (Reč je o vulkanizarskim centrima na teritoriji Srbije, da napomenemo, jer biste u suprotnom izgubili pravo na povraćaj PDV, tako da se raspitajte na licu mesta oko stavke za montažu).

Dodatno, kada se računali sve, imali ste viška novca za pun rezervoar. Isto to ranije. Ove godine, beleži se i skok cene goriva, što svedoči ovaj račun sa benzinske stanice. 

gorivo, račun Foto: Čitalac Telegrafa

Ako se ipak odlučite za ovaj šoping, podsećamo da procedura kratko traje, ali morate da računate na veliki red ispred carine, i poštovanje epidemioloških mera. Kada odaberete gumu, popunite obrazac sa kojim idete na carinu BiH kako biste dobili pečat za povraćaj PDV. Sa tim istim papirom se onda vraćate kod trgovaca koji vam vraća novac, umanjen za PDV. Moramo da napomenemo da gume morate da prikažete na carini, odnosno da ih fizički odnesete, i to da je po osobi dozvoljena kupovina samo dve gume. Savet je da ostale dve kupite na ime suvozača, ukoliko ga imate. Iste morate da prijavite našoj carini, ali kako je vrednost manja od 100 evra, ne podleže carinjenju.

 Što je prečnik gume veći, i cena je veća.

Ovako je to izgledalo prošle godine, na primer:

Pazarili smo dve Tigar Wintera (225/45/ r 17) gume, po ceni od 50 evra (po pneumatiku). Bez PDV, koštala je 36 evra. To je manje od 4.000 dinara, a ista takva u Srbiji košta od 5.600 dinara pa naviše. Što je prečnik gume veći, i cena je veća. U ponudi ima i drugih brendova, poput Sava, kinskih i sl.

Video: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    6. oktobar 2021 | 15:05

    43 litra dizela na tom racunu kosta 96 km, sto je 48 eura pa sad izracunajte kolko je jedan litar nesto malo preko jednog eura a danas je taj isti dizel na pumpama u Srbiji 170 din sto je je 1,51 eu. Sad vidite dali ima racun ili nema skoro pola eura po svakom litru pa na rezervoaru od 70 lit vam ostane cisto 30 eu, sto je jedna zimska guma. Zivim na 50 km do prelaza u B i H i i prve pumpe tamo rako da ovde gorivo ne sipam zadnje 3 god.

  • Ja

    6. oktobar 2021 | 13:12

    Dizel na Šepku je 2.04 marke.

  • Sale Lo

    6. oktobar 2021 | 16:52

    Dodjete u Loznicu predjete Most ka Bosni na prelazu covek prodaje gume 20% jeftinije nego u Srbiji, i imate povracaj pdv-a i natocite gorivo za 130 din :)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>