• 6

Putin je izgovorio jednu rečenicu, i cena gasa je pala

Cijene prirodnog gasa padaju jer Putin kaže da će Rusija povećati isporuke Evropi

  • 6
Vladimir Putin, Džo Bajden, Ženeva KZŠ Konferencija

Vladimir Putin / Foto: Tanjug/AP

Cena fjučersa gasa u Evropi pala je skoro 22%, ispod 1.000 dolara za 1.000 kubnih metara, posle vesti da je Rusija spremna da poveća isporuke na kontinent. Cene gasa su dan ranije skoro dostigle 2.000 dolara.

Prema podacima o trgovanju sa Interkontinentalne berze (ICE), cena novembarskih fjučersa na gas na holandskom TTF indeksu počela je u četvrtak da se trguje na skoro 1.260 dolara za hiljadu kubnih metara, a zatim je nakratko skočila na 1.370 dolara, da bi se konačno kasnije stabilizovala.

Jutros, u jednom trenutku pala je na 973 dolara za hiljadu kubnih metara, što je 22% niže od njene cene prilikom zatvaranja dan ranije. U sredu je cena gasa u Evropi nakratko dostigla istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, skoro tri puta više od cene u septembru.

Fjučersi na gas počeli su da padaju u sredu kasno kada je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će ta zemlja povećati isporuke Evropi.

„Predložili ste povećanje ponude gasa na tržištu, na berzi, kako biste smanjili špekulativnu potražnju i previranja u Evropi. To se može učiniti... na berzi u Sankt Peterburgu“, rekao je Putin na sastanku o energetskom razvoju obraćajući se potpredsedniku vlade Aleksandru Novaku.

Predsednik je takođe pozvao ruski državni energetski gigant Gasprom da nastavi da ispunjava svoje obaveze za isporuku gasa u EU preko Ukrajine.

"Nikad se nije desilo da nismo dali gas"

 

"Neophodno je u potpunosti ispoštovati ugovorne obaveze za tranzit, isporučujući naš gas kroz transportni sistem Ukrajine za gas", rekao je Putin.

On je ukazao i da Gasprom ne bi trebalo da povećava isporuke gasa novim gasovodima zaobilazeći Ukrajinu u trenutnim okolnostima, iako bi to moglo biti od velike koristi.

Neki su kritikovali Rusiju što nije pomogla Evropi da prevaziđe trenutnu energetsku krizu i obuzdala zalihe. Putin je odbacio ove tvrdnje, navodeći da „nije bilo nijednog slučaja u istoriji kada je Gasprom odbio da poveća isporuke svojim potrošačima ... Čak i 2020. godine, kada su ukupne isporuke u Evropu opale u odnosu na 2019, ipak smo isporučili dodatnih 4,7 milijardi kubnih metara gasa u Nemačku - ukupno 112,9%. "

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da skok cena gasa potiče iz različitih faktora, a da "samo amateri" mogu kriviti Rusiju za nastalu situaciju.

Prema Peskovu, trenutni razvoj u Evropi izazvan je post-pandemijskim ekonomskim oporavkom, i povećanjem potrošnje energije, kao i ispražnjenim skladištima gasa.

Video: Limuzina u kojoj se vozi Putin od sada ide i na vodonik: Aurus ima gorivne ćelije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>