• 0

Montenegro erlajns izgubio pravo na logo

Zakonom o žigu propisano da žig važi 10 godina od dana podnošenja prijave

  • 0
Er Montenegro avion sleteo jutros u Beograd

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore je poništilo rešenje o produženju registracije žiga/loga Montenegro erlajnsu u stečaju, koje je izdato 9. avgusta ove godine, jer su naknado utvrdili da je doneto “nesumnjivom greškom u postupanju i uz povredu materijalnog propisa”.

Kako je rečeno Vijestima u tom ministarstvu, Montenegro erlajns u stečaju može protiv ovog rešenja da podnese tužbu Upravnom sudu, ali do pravosnažnog okončanja spora više ne sme da koristi logo.

Na pitanje lista o spornoj registraciji loga bivše nacionalne avio-kompanije Crne Gore, iz ministarstva su naveli da je Zakonom o žigu propisano da žig važi 10 godina od dana podnošenja prijave i da se može produžavati više puta na po deset godina, ali da je poslednja registracija žiga u slučaju Montenegro erlajnsa istekla 20. maja 2020.

Zahtev za produženje važenja žiga mogao je da se podnese pre isteka ili u roku od šest meseci nakon isteka, a bivša uprava Montenegro erlajnsa to nije uradila, zbog čega je pravo na produženje loga isteklo 20. novembra prošle godine.

Kompanija je krajem decembra 2020, odlukom uprave, obustavile dalje letove, a u aprilu je u njoj proglašen stečaj. Vlada je osnovala novu avio-kompaniju ToMontenegro početkom februara, koja je krajem maja predstavila svoj logo sličan logu bivše kompanije.

Stečajna uprava Montenegro erlajnsa je 2. juna podnela zahtev za produženje važenja svoja tri žiga/loga, što je 12 meseci nakon što im je isteklo pravo na njihovo korišćenje, a 10. juna je podnela i tužbu protiv ToMontenegra zbog korišćenja loga sličnog bivšem nacionalnom avio-prevozniku.

Iz Ministarstva su naveli za Vijesti da je stečajnoj upravi 4. juna, dva dana nakon podnošenja zahteva za produženje registracije žiga, odgovoreno da zahtev nije tehnički uredan, nakon čega je stčajna uprava 21. jula predala novi zahtev, na koji im je, kako je sada utvrđeno, greškom pozitivno odgovoreno 9. avgusta.

Stečajna uprava Montenegro erlajnsa je 5. oktobra podnela Privrednom sudu predlog za određivanje privremene mere kojom traže da se novoj državnoj avio-kompaniji ToMontengro zabrani dalje korišćenje loga, dok se ne završi sudski postupak po tužbi za povredu žiga/loga pokrenut 10. juna, koji sada postaje izlišan, pišu Vijesti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke