• 0

Milion dolara za 29 timova sa najboljim inovativinim idejama u Srbiji

Samo u julu ove godine izvoz informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) sektora dostigao je rekordnih 171 milion evra

  • 0
laptop, programer, IT Foto: Pixabay

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je danas, u partnerstvu sa Vladom Srbije i kompanijom Filip Moris, proglasila pobednike prvog godišnjeg konkursa u okviru programa “StarTech” i dodelila milion dolara podrške startap timovima, preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima za realizaciju istaknutih projektnih ideja u oblasti inovacija i digitalne transformacije.

Reč je o 29 timova koji će dobiti od 15.000 do 100.000 dolara bespovratno za realizaciju svojih inovativnih ideja, a koje će doprineti razvoju naše ekonomije i učiniti je konkurentnijom.

Na dodeli bespovratnih sredstava za najkreativinije ideje prisustvovala je premijerka Ana Brnabić.

“Oni su podržali i investirali svoj novac da bi podržali viziju jedne drugačije Srbije, koja svoju ekonomiju bazira na znanju, inovacijama, kreativnim idejama i svemu onome što bi nas učinilo konkurentnijim, donelo brži rast plata i penzija, i bolje plaćena radna mesta za mlade”, rekla je Brnabić.

Izrazila je nadu da će i druge kompanije prepoznati značaj takvih investicija i da će investirati u mlade nade i podržati njihove ideje.

Dodala je da država godinama podržava razvoj inovacija, a da su neki od tih načina poreske olakšice, otvaranje naučno-tehnoloških parkova, starap centra i drugi.

Podsetila je da je država otišla i korak dalje, jer je reforma digitalizacije počela od škola, te podsetila da je u osnovne škole uveden program programiranja, da su sve škole povezane na internet, da je od 2018. počelo uvođenje digitalizovanih učionica i udžbenika koje bi trebalo da se završi do 2022.

Brnabić je navela i da je povećan broj IT odeljenja u srednjim školama, da je od prvog razreda osnovne škole uveden predmet digitalni svet, da su prošireni kapaciteti tehničkih fakulteta, da su usklađeni zakoni sa najboljim evropskim praksama…

Rekla je i da smo zbog toga došli do rezultata da je samo u julu ove godine izvoz informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) sektora dostigao rekordnih 171 milion evra, što je 56 odsto više od jula prošle godine i oko 35 odsto više od jula 2019. godine i dodala da se ovim trendom očekuje da će do kraja godine taj sektor dostići izvoz od 1,7 milijardi evra.

Naglasila je da je sada potrebno nastaviti ulaganja u razvoj preduzetništva i preduzetništvog duha kako bi, dodaje, imali što više startap kompanija.

Video: Upoznajte Robija, malog pomoćnika farmera: Zahvljujući njemu poljoprivrednici mogu da odahnu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>