• 36
 ≫ 

Vučić: Učinićemo sve da građani imaju toplu zimu, neće biti poskupljenja ni gasa ni struje

 ≫ 

On dodaje da će nas svakako pogađati događaji na evropskom i svetskom tržištu struje, jer će se uvećavati cene drugih stvari, kao što je građevinski materijal

  • 36

Učinićemo sve da građani budu sigurni da imaju toplu zimu, dovoljno gasa, struje, da neće biti isključenja, kakvih će biti svakako u drugim zemljama, podvukao je danas predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić nakon sednice Predsedništva stranke.

Vučić je, obraćajući se novinarima, preneo da je Predsedništvo SNS obavestio o aktuelnoj situaciji.

- Razgovarali smo šta je pred Srbijom - važne stvari kao što su borba protiv korone, borba za živote ljudi, borba za dalji ekonomski napredak zemlje, za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, i kao ključna tema koja se nameće u svetu borba za energetsku bezbednost Srbije, te i povećanje životnog standarda. U skladu s tim donosimo planove i programe. Obavestio sam članove Predsedništva da smo preduzeli značajne korake u energetici, pokrenuli rezervu kako bi se cena spustila - objasnio je on.

Vučić je kazao da je obezbeđen i interventno uvoz kroz vraćanje električne energije, kada TENT sredinom decembra bude ponovo otvoren.

Ukazuje da je Srbija time obezbeđena, ali dodaje da će nas svakako pogađati događaji na evropskom i svetskom tržištu struje, jer će se uvećavati cene drugih stvari, kao što je građevinski materijal.

On je dodao da svakodnevno skladištimo gas u Banatskom dvoru.

- Gas nam je veoma važan za domaćinstva, ali i za proizvodnju, Srbija ima najnižu cenu električne energije u Evropi - istakao je predsednik.

Vučić je istakao da "neće biti poskupljenja ni gasa ni struje".

"Preduzimamo sve kako bi zaštitili privredu"

Vučić je istakao da se sada sve preduzima kako bi privreda bila što više zaštićena od porasta cena enrgenata na tržištu.

On je objasnio da je do poremećaja cena na svetskom tržištu dovelo zbog uvođenje karbon taksi, nedostatka gasa jer su Kinezi sve preusmerili ka sebi, jer u Holandiji nema dobvoljno gasa, kao i zato što su mnoge zemlje na početku godine iz skladišta izbacivale gas i davale ga privredi.

Napomenuo je i da nisu na vreme pravili dugoročne ugovore sa Rusima, sa drugima nisu ni moglu, tako da su ostali bez gasa, tako da je cena skočila višestruko.

Ukazao je da je Srbija napravila pravi potez gradeći gasovod uprkos svim pritiscima spolja, kroz koji je gas potekao 1. oktobra, i koji perfektno funkcioniše.

Pored toga, kada je u pitanju gas kaže da su popravljene sve stanice, i urađeno sve što nije rađeno 45 godina.

Aleksandar Vučić Foto: ATA Images

On je naveo da iz gasovoda uzimamo od 6,3 do 9 kubnih metara gasa, dok ostalo ide drugim zemljama jer smo tranzitna zemlja za gas, kao i da se skladište u Banatskom Dvoru dopunjava redovno.

Istakao je da je važno da sa Rusima produžimo dugoročni ugovor i obezbedimo da cena ostane na dosadašnjem nivou od 270 , što je strašno važno za industriju.

- Važno je da privreda ne pada, jer će se dramatično odraziti na privredu kada imate visoke cene energenata. Mi smo izdvojili 180 megavata struje dodatnih uključili iz rezerve da bismo spustili berzansku cenu za privredu, a građani imaju najnižu cenu u Evropi - istakao je Vučić.

On je rekao da se gleda sve kako bi se pomoglo privrednicima, da se razgovara sa svima, jer imamo liberalizovano tržište i da smo uspeli u poslednja dva dana da spustimo cenu.

Napominje i da je odluka o tome da se ne gase ugljenokopi bila izuzetno dobra, i da je zbog toga na primer i Poljska imala najnižu cenu električne enrgije, dok su drugi u problemu i sada pokušavaju da vrate ugljenokopove.

Napominje i da vetar i solar nisu dovoljni i da Srbija zato razgovara sa Amerikancima i Emiratima kako bi se 15 odsto podigli i kapaciteti proizvodnje električne energije.

- Ljudi ne treba da brinu, nismo uništili svoje resurse. Nećemo ni Kolubaru ni Kostolac da zatvaramo, zato danas imamo struju - poručio je.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djape

    9. oktobar 2021 | 12:40

    Hrana skupa. Mnogi ne jedu

  • Nema grejanja

    9. oktobar 2021 | 12:51

    Jedemo kabastu,nekvalitetnu hranu. Jer je tako jeftinije i zato se gojimo i bolesti razne imamo.

  • Milorad

    9. oktobar 2021 | 14:40

    A kad prodje glasanje, eto poskuplenja struje i gasa,upamtite ovo sto sam rekao.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>