• 1

SAD izgubile bitku od Kine: Samo jedna dominira u veštačkoj inteligenciji

Kineske kompanije, kako je rekao, imaju obavezu da rade sa svojom vladom i "masovno ulažu" u veštačku inteligenciju bez obzira na etiku,

  • 1
Veštačka inteligencija, IT, programiranje

Foto: Pixabay

Sjedinjene Države su već izgubile bitku u oblasti veštačke inteligencije (AI) od Kine, koja ide ka globalnoj dominaciji napredujući u razvoju novih sajber potencijala, izjavio je bivši šef za softver u Pentagonu Nikolas Čailan.

Kina, druga najveća ekonomija sveta, verovatno će dominirati u mnogim ključnim tehnologijama u razvoju, posebno u oblasti veštačke inteligencije, sintetičke biologije i genetike u roku od oko jedne decenije, procenjuju zapadne obaveštajne službe, navodi britanski list, a prenosi Rojters.

Čailan, koji je podneo ostavku u Pentagonu na mesto šefa za softer u znak protesta zbog sporosti tehnološke transformacije američkih vojnih snaga, rekao je da neuspeh SAD-a na tom planu dovodi zemlju u rizik.

"Nećemo imati šanse u konkurentskoj borbi protiv Kine za 15 do 20 godina. Već sada je to, po mom mišljenju, gotova stvar", rekao je on za FT, dodajući da će Kina dominirati svetom u budućnosti, i da će, kako kaže, kontrolisatI sve - od medijskog narativa do geopolitike.

Prema njegovim rečima, američka sajber odbrana u nekim državnim resorima je na "nivou vrtića".

Čailan je zbog kaskanje SAD-a za Kinom u razvoju AI kritikovao nespremnost Gugla na saradnju sa američkim Ministarstvom odbrane, kao i široku debatu o etici kada je reč o veštačkoj inteligenciji.

Kineske kompanije, kako je rekao, imaju obavezu da rade sa svojom vladom i "masovno ulažu" u veštačku inteligenciju bez obzira na etiku, objavio je Fajnenšel Tajms.

Video: Roboti neće ukrasti poslove, u Srbiji školujemo kadar koji će biti spreman za budućnost

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    11. oktobar 2021 | 11:52

    Treba na vreme početi učiti kineski."Za pobednike stara dobra srpska rakija"

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>