• 1

Zašto "Nobelova nagrada za ekonomiju" nije kao druge Nobelove nagrade?

Nobelova nagrada za ekonomiju često je na meti kritika zbog razlika

  • 1
Nobelova nagrada za ekonomiju  Economics Foto: Tanjug/AP

Ime "Nobelova nagrada za ekonomiju", nagrada u ekonomiji u znak sećanja na Alfreda Nobela, koja se dodeljuje danas, nije striktno govoreći "Nobelova nagrada" na isti način kao i druga priznanja objavljena u prvoj sedmici oktobra od strane švedske fondacije.

Švedski hemičar i industrijalac, pronalazač dinamita, Alfred Nobel zaveštao je 1895. godine većinu svog ogromnog bogatstva (31 milion švedskih kruna, ili 230 miliona evra) u fond namenjen nagrađivanju onih koji su „tokom prošle godine pužili čovečanstvu najveće usluge ”u oblastima medicine, fizike, hemije, književnosti i mira.

Ista ceremonija, ista zadužbina, ali drugačije ime

Ekonomija nije bila na originalnoj listi. Tek 1968. godine guverner Centralne banke Švedske predložio je za stogodišnjicu institucije, davanje ove nagrade, u dogovoru sa Nobelovom fondacijom i Kraljevskom švedskom akademijom nauka, koja je već bila odgovorna za dodelu nagrada u fizike i hemije. Takođe se pojavljuje na zvaničnoj Nobelovoj veb stranici zajedno sa drugima. Ali njen tačan naslov je „Nagrada Centralne banke Švedske za ekonomiju u znak sećanja na Alfreda Nobela“.

Nobelovu nagradu za ekonomiju, koju od 1969. godine, uručuje švedski kralj na istoj ceremoniji na godišnjicu smrti Alfreda Nobela. Svi dobitnici dobijaju istu nagradu koja iznosi 9 miliona kruna (približno 870.000 evra).

Postojanje ove nagrade redovno se dovodilo u pitanje zbog nedostatka raznolikosti. Među 86 ljudi nagrađenih između 1969. i 2020. godine, postoji ogromna većina Amerikanaca (67), samo dve žene i mnogi predstavnici neoliberalne ekonomije, što redovno izaziva kontroverze u vreme njene dodele.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    11. oktobar 2021 | 11:10

    Економија је превара - ствар договора и манипулације, и дубоко индоктринирана. Пре неколико година, мало је фалило да ПОВУКУ, годинама пре додељену, Нобелову награду за економију за рад који је тврдио да је либарална економија отпорна на кризе, хехе...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>