• 6

Poreznici su "živeli" u zgradi koja je oduzeta zbog neplaćenog poreza, pogledajte gde se sele u Beogradu

Kako je potvrđeno za Telegraf Biznis, poreznici dobijaju svoju, novu zgradu

  • 6

Da li ste znali da je služba Poreske uprave u Srbiji trenutno u zdradi koja je oduzeta zbog neplaćenog poreza?

Time su čelnici želeli da ukažu na važnost plaćanja poreza na vreme, ali i na to kako državne institucije mogu da uštede. Sada, kako je potvrđeno za Telegraf Biznis, poreznici dobijaju svoju, novu zgradu. 

Letos je i počela izgradnja nove zgrade Poreske uprave u Zemunu, a objekat u Cara Dušana imaće uvučene delove odvojene kolonadom stubova koji će pružati zvučno barijeru za kancelarijske prostore.

Biće to nova administrativna centrala koja će se prostirati na ukupno 27.500m2.

Ovaj javni objekat nalaziće se u neposrednoj blizini stambenog naselja Zemunske kapije, a investitor je Građevinska direkcija Srbije. Radovi na novoj zgradi Poreske uprave trebalo bi da traju do drugog kvartala 2023. godine, a vrednost investicije procenjena je na 42 miliona evra.

- Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti zaključila je Građevinska direkcija Srbije kao prodavac i Republika Srbija – Republička direkcija za imovinu Republike Srbije kao kupac. Primopredaja će se obaviti nakon izgradnje objekta, pravnosnažnosti upotrebne dozvole i isplati kupoprodajne cene - naveli su iz Poreske urpave za naš portal. 

Kako su nam naveli, Poreska uprava očekuje, da će kada se za to steknu uslovi, Poreska uprava Republike Srbije biti određena kao korisnik nepokretnosti u javnoj svojini Republike Srbije, o čemu odlučuje Vlada.

Poznato je da je sadašnja uprava Poreske smeštena u oduzetoj zgradi, čime se ukazivalo na važnost plaćanja poreza i obaveza građana, a da li je poznato šta će sada biti sa tom zgradom?

- Shodno odredbama Zakona o javnoj svojini - o pribavljanju i raspolaganju stvarima u svojini Srbije, odlučuje Vlada, ako zakonom nije drugačije određeno.

Vezano za nepokretnost koje se trenutno koristi za obavljanje poslova Centrale Poreske uprave, obaveštavamo vas da u skladu sa odredbama Zakona o javnoj svojini, o pribavljanju i raspolaganju stvarima u svojini Republike Srbije, pod uslovima propisanim zakonom, odlučuje Vlada, ako zakonom nije drugačije određeno - navode oni.

Raspolaganjem stvarima u javnoj svojini, u smislu navedenog zakona, pored ostalog smatra se i davanje stvari na korišćenje, davanje stvari u zakup, prenos prava javne svojine na drugog nosioca javne svojine (sa naknadom ili bez naknade), uključujući i razmenu i otuđenje stvari, ističu nam. 

Zgrada Poreske uprave planirana je u kompaktnoj formi, sa šest nadzemnih i jednom podzemnom etažom, gde je kroz trotraktno oblikovanje postignuta razuđenost celine za kvalitetnije osvetljenje i ventilaciju unutrašnjosti.

Imaće dva ulazna dvorišta – pjacete ispred dva glavna ulaza u objekat, tako da se u objekat ne ulazi direktno sa ulice, već preko malih trgova, koji predstavljaju dodatni kvalitet urbanog prostora.

Povučeni sprat imaće i mogućnost izlaska na krovne terase tipskog sprata, koje su predviđene kao zelene krovne terase. Projektovana je jedna podzemna etaža, namenjena parkiranju vozila, sa 171 parking mestom, koja u kombinaciji sa otvorenim parkingom na parceli, kapaciteta 96 parking mesta, treba da zadovolji propisan broj parking mesta.

Video: Šta je najveći problem investitorima od placa do dozvole?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DukaTenja

    11. oktobar 2021 | 13:20

    I sve ce ostati na tome. Hahahahaha 😂

  • Aleksandar

    11. oktobar 2021 | 15:17

    Oteto prokleto.

  • eeeeee, cime se vi bavite ???

    11. oktobar 2021 | 16:35

    Hahahah , cekaj, poreznici niau platili porez, pa ih selite u drugu zgradu jooj sramotno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>