• 10

Prehrambeni div podiže cene svih proizvoda: "Morate da se naviknete na to"

"Podižemo cene gde je to potrebno, u celom svetu"

  • 10
Gledanje u telefon tokom jela Foto: Nikola Tomić

Potrošači će morati da se naviknu na više cene hrane, rekao je generalni direktor Kraft Heinza Migel Patrisio za britanske medije, istakavši da proizvođači trenutno teško drže korak s potražnjom.

Međunarodni prehrambeni div podiže cene u nekoliko zemalja. Za razliku od prethodnih godina, rekao je Patrisio, sada rastu cene svih proizvoda.

Prema UN organizaciji za hranu i poljoprivredu FAO, cene hrane porasle su u septembru na najviši nivo za 10 godina, podstaknute poskupljenjem žitarica i biljnih ulja.

Kraft Heinz podigao je cene više od polovine svojih proizvoda na matičnom američkom tržištu, a Patrisio priznaje da ih podižu i na drugim tržištima.

“Podižemo cene gde je to potrebno, u celom svetu”, rekao je.

Tokom pandemije u mnogim je zemljama smanjena proizvodnja sirovina, od poljoprivrednih kultura do biljnih ulja, zbog mera suzbijanja zaraze, što je rezultiralo i smanjenim isporukama. Privreda se sada postepeno otvara, ali snabdevanje ne uspeva da održi korak s potražnjom, pa cene rastu. Proizvođače takođe pritiskaju veće plate i cene energenta.

To nije sve, ističe čelnik, američkog prehrambenog diva, "u Velikoj Britaniji problem je i nedostatak vozača kamiona, u SAD-u su značajno porasli troškovi logistike, a pojedine delove privrede muči i nedostatak radne snage".

Potrošači moraju da se naviknu na veće cene hrane budući da svetska populacija raste, a broj zemalja u kojima se hrana proizvodi ne, objašnjava.

Dugoročno gledano, "tehnologija će pomoći da poljoprivrednici budu produktivniji" rekao je.

Povećanje troškova ne bi trebalo u celosti da se prenese na potrošače, deo će kompanije morati da preuzme na svoja leđa, dodaje.

"Mislim da je na nama, na industriji i na drugim kompanijama, da pokušamo da minimalizujemo ta povećanja cena", istakao je čelnik Kraft Heinza.

Video: Američki lanac brze hrane KFC pruža VIP ugođaj svojim obožavaocima u londonskom hotelu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundova osveta

    11. oktobar 2021 | 16:04

    Nemacki Bild pise da im sledi skok cena hrane za 40 % do 50 %.Bice nikad veca inflacija.A drzavna televizija emituje programe kako da ljudi prezive bez elektricne struje, kako da se ugreju, kako da spreme hranu...Pocinje druga faza eksperimenta.

  • Jer

    11. oktobar 2021 | 15:48

    Sada Srbija od ekonomskog tigra postaje ekonomski div...

  • coach

    11. oktobar 2021 | 15:49

    Ne dirajte majonez!!!! Ljubitelji su spremni na sve!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>