• 0

Dobitnik Nobelove nagrade propustio poziv da je pobedio: Ni ove godine nisu mogli da nađu srećnika

Američko-izraelski nobelovac propustio je telefonski poziv i rekao mu da je pobedio

  • 0
Nobel za ekonomiju - Dobitnici  Dejvid Kard, DŽošua Angrist i Gvido Imbens Foto: Tanjug/AP

Džošua D. Angrist, jedan od tri dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, propustio je telefonski poziv Kraljevske švedske akademije, koja je trebalo da ga obavesti da je pobedio. 

Akademija ima običaj da pozove primaoce neposredno pre nego što zvanično proglasi dobitnike svojih prestižnih nagrada. Međutim, zbog vremenske razlike - Massachusetts zaostaje šest sati iza Stokholma - poziv je usledio usred noći, kada je zvono njegovog telefona bilo isključeno.

Da je pobednik, saznao je kasnije iz poplave tekstualnih poruka sa čestitkama koje je dobio od prijatelja, rekao je Angrist.

"Probudio sam se rano ujutro bez posebnog razloga i video sam da mi je telefon preplavljen tekstualnim porukama, a bio sam ga isključio jer jutros nisam očekivao ništa posebno", rekao je Angrist, profesor na Institutu u Masačusetsu.

Rekao je da je zatim pokušao da pronađe telefonski broj na akademiji kako bi razgovarao sa nekim tamo i „otkrio da li je to istina“. On je medijima rekao da ima nekoliko prijatelja koji su u prošlosti osvajali Nobelove nagrade, pa je pronalazak broja bio lak.

Na kraju, nakon razgovora pres kancelarijom, potvrdio je postignuće.

„Nisam to očekivao. Pretpostavljam da to svi govore, a vi to treba da kažete, ali mislim da je u mom slučaju nedostatak pripreme dokaz da to nisam očekivao “, rekao je on.

On je nagradu podelio sa Dejvidom Kardom sa Kalifornijskog univerziteta i Gviom Imbensom sa Univerziteta Stanford.

U razgovoru za izraelske medije, Angrist je rekao da je ponosan što je osvojio nagradu kao Izraelac i time umanjio izveštaje da je napustio Izrael zbog niskih plata. Pretpostavlja se je ta informacija potekla još pre nekoliko godna kada je govorio u jednom intervjuu o odlivu mozgova.

Sada, negira te tvrdnje i raduje se što može da doprinese nauci.

Slučaj ovogodišnjeg dobitnika podseća na prošlu godinu - jednog od njih, Pola Milgroma, nisu mogli da pronađu da mu jave da je postao Nobelovac, pa su ga komšije, među kojima je drugi dobitnik nagrade, tražile po zgradi u 2 ujutru.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>