• 23

Basta pozvao strane energetske kompanije da ulažu u Srbiju: "Ukinuti moratorijum za nuklearke"

"Srbija kao jedna od zemalja jugoistočne Evrope ima dobar geostrateški položaj", navodi direktor BG elektrana

 • 23
Gas, grejanje, majstor, radijator

Foto: Shutterstock

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta ocenio je da treba ukinuti moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji i razmotriti mogućnost privlačenja investicije za njihovu gradnju s obzirom na, kako kaže, veliku vrednost takve investicije kao i transfera znanja i tehnologije koje mi ne posedujemo.

"Pozivam sve velike američke i evropske energetske kompanije, kao i fondove koji su spremni da sa Srbijom strateški i investiciono uđu u jedan takav veliki projekat, jer smatram da mogu da prepoznaju svoj dugoročni interes, a Srbija dobije pouzdanog partnera i dodatno obezbedi energetsku stabilnost koja će biti glavni izazov u narednim decenijama", naveo je u pisanoj izjavi Basta.

On je naveo da Srbija kao jedna od zemalja jugoistočne Evrope ima dobar geostrateški položaj koji treba da iskoristi u oblasti energetike kako bi se ostvarili strateški i nacionalni ciljevi razvoja.

Na globalnom nivou oko 15 odsto elektricne energije se dobija iz nuklearnih elektrana, a od 450 nuklearnih elektrana u svetu trećina je u Evropi.

Trenutno se gradi 60 novih reaktora a Srbiju okružuje desetak nuklearnih reaktora na udaljenosti od 400 kilometara.

Nuklearke imaju Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Mađarska i sve one ili grade ili pripremaju gradnju novih blokova, na nepunih 70 km od granice Mađarska gradi novi reaktor u Paksu, objasnio je Basta.

Video: Naučnik oduševio izumom: Uzmite stari CD, karton i lepak i napravite kućnu elektranu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Crni

  Dobro kaze covek stari treba i to da se pravi,bice svima toplije i bolje,nece niko nikoga da kolje,ziveli,bravo bravo.

  0
  0

  Podelite komentar

 • Janko

  Nuklearne elektrane su bezedne, energetski odrzive i ne skode zivotnoj okolini. Njihova mana je sto su skupe i sto od njih vlada strah. Česta je predrasuda da na trusnim područjima ne smeju da se grade NE, ali to nije slučaj sa novijim modelima. Postoje modeli modularnih nuklearnih reaktora (u obliku gradjevinskog kontejnera) koji ne zahtevaju duge rokove izgradnje. Cena nije ništa niža nego od konvencionalnih. Ipak, iako je nuklearna energija jako dobra i stabilna - treba više da se posvetimo energiji vetra, koja je jeftinija i ekološki bolja. Od nje takodje nema straha. Mana vetroenergije su velike površine koje zauzima. Srbija ima kapacitete za izgradnju još vetroparkova, a u izgradnji ih trenutno ima nekoliko.

  1
  0

  Podelite komentar

 • @Tatjana

  Uh sve neki doktori nauka sa fantastičnim idejama kojih se izgleda niko baš nije setio. Pod 1. kad neko spomene reke gospođo onda se digne kuka i motika, blokiraju se putevi itd. i ti ljudi su u pravu što to rade. Pod 2. verovali ili ne nuklearne elektrane ni malo ne zagađuju pod uslovom da se sa njima pravilno rukuje. Još ideja i pitanja?

  1
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke