• 23
 ≫ 

Basta pozvao strane energetske kompanije da ulažu u Srbiju: "Ukinuti moratorijum za nuklearke"

 ≫ 

"Srbija kao jedna od zemalja jugoistočne Evrope ima dobar geostrateški položaj", navodi direktor BG elektrana

  • 23
Gas, grejanje, majstor, radijator

Foto: Shutterstock

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta ocenio je da treba ukinuti moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji i razmotriti mogućnost privlačenja investicije za njihovu gradnju s obzirom na, kako kaže, veliku vrednost takve investicije kao i transfera znanja i tehnologije koje mi ne posedujemo.

"Pozivam sve velike američke i evropske energetske kompanije, kao i fondove koji su spremni da sa Srbijom strateški i investiciono uđu u jedan takav veliki projekat, jer smatram da mogu da prepoznaju svoj dugoročni interes, a Srbija dobije pouzdanog partnera i dodatno obezbedi energetsku stabilnost koja će biti glavni izazov u narednim decenijama", naveo je u pisanoj izjavi Basta.

On je naveo da Srbija kao jedna od zemalja jugoistočne Evrope ima dobar geostrateški položaj koji treba da iskoristi u oblasti energetike kako bi se ostvarili strateški i nacionalni ciljevi razvoja.

Na globalnom nivou oko 15 odsto elektricne energije se dobija iz nuklearnih elektrana, a od 450 nuklearnih elektrana u svetu trećina je u Evropi.

Trenutno se gradi 60 novih reaktora a Srbiju okružuje desetak nuklearnih reaktora na udaljenosti od 400 kilometara.

Nuklearke imaju Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Mađarska i sve one ili grade ili pripremaju gradnju novih blokova, na nepunih 70 km od granice Mađarska gradi novi reaktor u Paksu, objasnio je Basta.

Video: Naučnik oduševio izumom: Uzmite stari CD, karton i lepak i napravite kućnu elektranu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>