• 2

Republilčki geodetski zavod digitalizacijom uštedeo preko 36 miliona evra građanima srbije

RGZ je zahvaljujući digitalizaciji, odnosno digitalnoj komunikaciji sa svim institucijama javnog sektora i besplatnom pružanju usluga, u poslednje tri godine, građanima Srbije uštedeo 36 miliona evra koliko bi platili za administrativne takse pre digitalizacije katastra i više od 5 miliona sati u odnosu na stari sistem, kada su morali lično da pribavljaju dokumenta na šalteru, saopšteno je danas na online diskusiji "Digitalni katastar po meri svih građana"

  • 2
RGZ Foto: Promo/RGZ

Na današnoj online diskusiji učestvovali su Darko Vučetić, načelnik Centra za upravljanje geoprostornim podacima Republičkog geodetskog zavoda, Miloš Mitić, direktor online agencije za nekretnine "CityExpert", Jelena Vukić Šuljagić, koordinator za pravnu podršku poslovanju sa srednjim i velikim privrednim društvima OTP banka i Milan Maglov, digitalni expert.

Zajednički zaključak je da je potpuna digitalizacija nužnost i da je neophodno da se sa analognog pređe na digitalni način funkcionisanja, da digitalizacija ne sme da stane i da niko nema pravo da usporava reforme. Ključno je da se pronađe model za rešavanje starih predmeta od pre 2018. kada je stupio na snagu novi Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti, da se okonča važenje starog zakona, a u novom digitalnom zakonu pronađe mehanizam za obradu nagomilanih starih predmeta, koji su nasleđe prošlosti i koji usporavaju digitalni napredak. Istovremena primena starog i novog zakona podrazumeva paralelan rad dva organizaciona sistema RGZ-a što je finansijski neodrživo i potpuno bespotrebno.

RGZ Foto: Promo/RGZ

- Digitalni katastar je dostupan, transparentan, efikasan, pouzdan i neophodan sistem za upravljanje podacima o nepokretnostima. Sa istim kapacitetima, zahvaljujući digitalizaciji, katastar je danas tri puta efikasniji u odnosu na 2015. Uz pomoć uspešno primenjene digitalizacije za samo par godina prosečan broj dana za rešavanje predmeta smanjen je sa 45 na četiri dana. Svaki predmet sada može da se prati i ima svoj digitalni trag. Svi podaci RGZ-a su besplatni, redovno ažurirani i dostupni građanima i profesionalim korisnicima 24/7 - izjavio je Darko Vučetić, načelnik Centra za upravljanje geoprostornim podacima Republičkog geodetskog zavoda.

Republilčki geodetski zavod danas je vodeća državna institucija u oblasti digitalizacije u Srbiji. Sve usluge katastra nepokretnosti dostupne su korisnicima na digitalnoj platformi, bez odlaska na šalter. Rezultat digitalizacije katastra je ogromna ušteda u vremenu i novcu građana i privrede Srbije.

Online diskusija je samo jedna u nizu aktivnisti u okviru projekta "Digitalni svet nepokretnosti" koji je pokrenut u cilju potpune digitalizacije i koji će obuhvatiti niz online događaja, edukacija i panela u cilju boljeg razumevanja i jednostavnijeg korišćenja digitalnih usluga, servisa i aplikacija, kao i aktuelne teme iz oblasti poslovanja RGZ-a.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrej

    13. oktobar 2021 | 18:12

    Gedeetski zavod je najgora sržavna institucija. Dobar deo ucrtanog u e-planu je netačno. U takvoj situaciji morate im dati zahtev za ispravku greške za koju morate platiti taksu. Neverovatno! Predmeti stoje mesecima. Kad podledate predmet-stoji-u radu! To je strasno. Februara meseca sam uputio zahtev za promenu vlasništva na nekretninu sa potpunom dokumentacija. Do danas je "u radu". Da li ova država može da uredu ovu ustanovu? Da li želi?! Užas!

  • sasa

    14. oktobar 2021 | 00:17

    Dve i po godine sam cekao ispravku katastarske parcele. I to zadovoljstvo me kostalo 8500din. Kod notara naravno, toliko o ustedi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>