• 0

Ikona italijanskog vazdušnog saobraćaja letela poslednji put: Danas poleće ITA

Inicijalna aukcija za prodaju ovog brenda nije privukla nijednu ponudu

  • 0
avion Alitalia

Foto: Pixabay

Ikona italijanskog vazdušnog saobraćaja, nacionalni avio-prevoznik Alitalia, obavila je poslednji let, i to na liniji od Kaljarija do Rima. Prema agenciji Ansa, sinoćnjim poletanjem iz Sardinije i sletanjem na matični aerodrom Rim-Fjumićino u 23:10, Alitalija je ispisala poslednju stranicu svoje bogate 75-godišnje istorije.

Zameniće je nova državna avio-kompanija ITA, koja bi trebalo da počne s radom danas.

Alitalia, čije je ime decenijama bilo vezivano za italijanski ekonomski bum posle Drugog svetskog rata, gubila je novac od 2008. godine da bi 2017. otišla u stečaj i bila stavljena pod stečajnu upravu. Korona mere ograničenja putovanja avionom dodatno su povećale probleme Alitalie, a kompanija je 25. avgusta ove godine definitivno prekinula prodaju avio-karata.

Evropska komisija je u septembru dala odobrenje novom italijanskom avio-prevozniku ITA (Italia Trasporto Aereo) i odlučila da novu kompaniju ne tereti za 900 mil EUR nezakonite državne pomoći koju je njen prethodnik primio 2017. godine.

Mada neki mediji izveštavaju da brend Alitalia možda neće zamreti i da je na pomolu neki dogovor, inicijalna aukcija za prodaju ovog brenda nije privukla nijednu ponudu, a ITA je ocenila da je početna cena previsoka. Alitalia je bila treća najveća evropska avio-kompanija krajem 1960-ih, posle British Airways-a i Air France-a.

Od početnih 10.000 prevezenih putnika 1947. godine, ta cifra je narasla na 25 miliona putnika godišnje 1990-ih . Alitalia je bila prva avio-kompanija na svetu koja je prevozila papu, papskim avionom poznatim pod imenom "Prvi pastir". Četiri pape su letele avionom Alitalije u više od 170 zemalja na svim kontinentima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>