• 5

Evropu drma energetska kriza: Top trikovi da smanjite račun za struju

Zagrevanje prostora i vode zajedno može da iznosi oko 50 odsto računa

  • 5
Struja, električar

Foto: Shutterstock

Dolaskom zime građani će verovatno da osete rast cena na računima u Evropi. Kod nas je već podignuta cena za privredu, iako se ističe da za stanovništvo još neće.

Stručnjaci pak ukazju da postoji nekoliko načina na koje građani mogu da pokušaju da smanje račune.

Cene prirodnog gasa u Evropi rastu i sada su sedam puta više nego prošle godine, a ova kriza mogla bi da uzrokuje i povećanje na računima za struju.

Jedna od najočiglednijih stvari koje potrošači mogu da učine jeste da koriste manje energije i da znaju na šta troše najviše energije.

Najjeftinija energija je energija koju ne koristimo. Zagrevanje prostora i vode zajedno može da iznosi oko 50 odsto računa kod većine potrošača, kaže Eoin Kelly, službenik za energetsku politiku pri Evropskoj organizaciji potrošača.

Šta potrošači mogu da urade?

 

Kelly vodi projekt STEP, koji nudi savete i jeftina rešenja za ljude koji možda neće biti u mogućnosti da plate svoje račune za struju. On ističe da postoji mnogo jednostavnih načina na koje potrošači mogu da smanje potrošnju vode, kao i da boljje izoluju svoje domove kako bi im računi za struju bili niži.

To podrazumeva i da građani ne stavljaju odeću na radijatore ili nameštaj ispred radijatora kako bi prostori mogli pravilno da se zagreju. Osim toga, telefone i računare ne treba nepotrebno puniti.

Korišćenje tuša s malim protokom takođe može značajno da smanji potrošnju vode, kao i da smanje račune. Dalje, građani bi trebalo da zakrpe rupe oko prozora kako toplota ne bi izlazila.

Uz to, savetuje se korišćenje LED svetala koje će takođe da doprinesu uštedi. Odeću perite samo kada je to stvarno potrebno i to na temperaturi od 30°C.

Kako da pametno koristite kućne aparate?

 

U prosečnom domaćinstvu nalaze se minimum 4 kućna uređaja, a sa aspekta energetske efikasnosti - idealno je da pripadaju što višem energetskom razredu, kao što je razred A+++.

1. Nemojte držati aparate na "stand by" režimu. Ovaj sistem, naročito kod TV-a, troši do 6% električne energije jednog domaćinstva. Drugim rečima, ako vam monitor ostane upaljen tokom cele noći, potrošićete istu količinu energije kao da grejete 6 obroka u mikrotalasnoj rerni.

2. Pravilno postavite uređaje. Optimalan rad i potrošnja frižidera i zamrzivača postižu se ako ove uređaje pozicionirate na što hladnije mesto. Tako štedite energiju do čak 20%, a izbegavajte da frižider držite nadomak šporeta. Takođe, topla jela ne stavljajte odmah u frižider, jer ovaj uređaj tako dodatno troši energiju za hlađenje.

3. Poklopite sudove u kojima kuvate. Ovaj naizgled jednostavan "trik", zapravo može značajno uticati na vaš kućni budžet. Tu je ušteda energije do 20 odsto.

4. Isključite rernu 10 minuta pre kraja pečenja. Isto važi i za šporet, ali je reč o nekoliko minuta. Na ovaj način ćete dodatno uštedeti struju, budući da rerna duže vreme zadržava toplotu.

5. Nije samo "urbana legenda" da neki punjači za računare ili mobilne telefone troše više kada su uključeni non-stop. Povedite računa o ovoj stavki.

Video: Zbog krađe struje na Kosovu evropski radnici kasne na posao

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dago 1

    15. oktobar 2021 | 10:42

    Najbolje da sjedimo u kaputu i da se mrznemo i onda stedimo 100 posto

  • Dragan

    15. oktobar 2021 | 11:19

    Svaka cesma ima plavu i crvenu rucku za pustanje vode.ako koristite samo prvu ,struju ce te znatno usparati. Ako vam se nedaj boze grejac na bojleru pokvari,ne menjajte ga za zivu glavu.

  • Vlade

    15. oktobar 2021 | 12:38

    Saberes ovu ustedu, minimum 96% :) Znaci na racun od 5000, placacu 200 din... Super :)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>