• 5

Bajatović: "Sad sam se vratio iz Moskve, sve nam zavisi od susreta Vučić - Putin"

Hrvati i Slovenci već najavili od 1. novembra podizanje cene za tri puta, ukazuje Bajatović

  • 5
Radovi na Gasovodu

Foto: Tanjug/Siniša Kupinović

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, koji se upravo vratio iz Moskve sa pregovora o gasu, izjavio je da nam sve po pitanju gasa u narednom periodu zavisi od susreta predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

"Upravo sam se vratio iz Moskve i podneo sam raport predsedniku i vladi i želim javno da kažem da sam za sve što smo pitali, tražili i pregovarali, s obzirom da smo imali zahteve da zaista dobijemo najpovoljnije uslove, dobio odgovor da naše zahteve i molbe može da odobri samo predsednik Putin", rekao je Bajatović za Tanjug.

Istakao je da će konačan dogovor u vezi sa snabdevanjem Srbije gasom biti postignut na sastanku Vučića i Putina.

"U dužem nizu pregovora koje smo imali sa snabdevačima, posebno sa Gasprom eksportom, možemo da kažemo da je Srbija u veoma teškoj situaciji što se tiče energenata, a u teškoj situaciji smo i po pitanju snbdevanja gasom i cenom gasa. Trenutno su kotizacije na tržištu između 1.000 i 1.200 dolara (za 1.000 kubnih metara gasa), mi trenutno plaćamo 270 dolara, ali količine kojima trenutno raspolažemo odnosno koje uvozimo i koje imamo u Banatskom dvoru jednostavno nisu dovoljne, jer imamo rast tražnje i počeli smo proizvodnju električne energije u svim gasnim postrojenjima, gde je to moguće", kazao je Bajatović.

Dodaje da ako pogledamo situaciju u regionu, vidimo da su Hrvati i Slovenci već najavili od 1. novembra podizanje cene za tri puta, bez obzira što ugovori nisu takvi.

"Dakle, mi smo uslovno bezbedni do Nove godine, a očigledno da će sudbina budućeg dugoročnog ugovora između Srbije i Rusije odnosno Gasproma i Srbijagasa bukvalno zavisiti od predstojećeg susreta Putina i Vučića, koji će biti u relativno skorom periodu", naglasio je Bajatović.

Na pitanje da li očekuje da Srbija tom prliikom dobije dobru cenu gasa, Bajatović je rekao Tanjugu da je trenutno nezahvalno pričati o očekivanjima, ali da postoje uslovi da taj razgovor bude dobar za interese Srbije odnosno za interese Gasproma i Srbijagasa.

Video: Trči, Bajatoviću! Vučić naredio da direktor Srbija Gasa dotrči da bi ga preslišao oko cene gasovoda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    15. oktobar 2021 | 13:10

    Pa gospodine Bajatovicu Vi ste samouvereno pre par dana na jednoj TV stanici tvrdili da imamo rezerve gasa za godinu dana i da nam ne sleduje ozbiljnije povecanje cene ovog energenta. Sta se u medjuvremenu desilo?

  • P

    16. oktobar 2021 | 09:20

    Pa ti od svojih plata mozes da grejes celuSfbiju narednih 200 g.

  • J

    16. oktobar 2021 | 06:29

    Jos samo da doktorirate

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>