• 0

Od izrade narodne nošnje do uzgoja žalfije: Sedam preduzetnica kreće u ostvarenje sna

Mozzart podržao razvoj njihovih biznisa sa bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 50.000 evra

  • 0
Mozzart Foto: Soultime media

Više od sto pristiglih prijava na Mozzartov konkurs i mnogo sjajnih predloga su dokaz da u Srbiji ima dosta potencijala za razvoj ženskog preduzetništva. Ideja je mnogo, potrebno je samo ohrabriti žene da zakorače u svet biznisa i pružiti im podršku. Sedam nezaposlenih žena dobilo je bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 50.000 evra, a pobednice su proglašene u Vladi Srbije.

Kompanija Mocart, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost odabrala je sedam projekata, a u osvajanje tržišta i ostvarenje sna kreću: Jadranka Dimitrijević (Klek), Jelena Mlađenović (Ub), Ivana Cvetković (Niš), Lana Kurteš (Novi Sad), Dragana Simić (Ćićevac), Miljana Mišić (Vranje) i Nataša Janković (Šabac).

Uslovi konkursa su bili takvi da su uključene kategorije osoba koje imaju najnepovoljniji položaj na tržištu rada: osobe starije od 50 i mlađe od 30 godina, koje su dugoročno nezaposlene, samohrane majke, pripadnice romske populacije, osobe sa invaliditetom…

Mozzart Foto: Soultime media

- Odabrane su žene iz raznih krajeva Srbije i verujemo da će ova ulaganja još više doprineti razvoju sredina iz kojih dolaze. Hvala ministarkama Dariji Kisić Tepavčević i Zorani Mihajlović i njihovim timovima na velikoj podršci u realizaciji ovog projekta, a svim ženama želimo mnogo uspeha - rekao je Borjan Popović, direktor Sektora korporativnih komunikacija u Mozzartu.

Jadranka Dimitrijević će dobiti priliku da razvije svoj biznis sa uzgojem, obradom, sušenjem i prodajom žalfije u Kleku kod Zrenjanina. Jelena Mlađenović će otvoriti pekaru na Ubu, Ivana Cvetković pokreće proizvodnju kraft piva u Nišu, Lana Kurteš pravi sveće i aromatična ulja od organskih proizvoda u Novom Sadu.

Dragana Simić iz Ćićevca se prijavila sa projektom izrade narodnih nošnji, a Miljana Mišić sa održavanjem higijene u poslovnim i stambenim objektima u Vranju, uz reciklažu plastične ambalaže. Nataša Janković želi da proizvodi ušivne etikete za tekstilnu industriju u Šapcu.

Kompanija Mozzart će im pomoći ne samo u finansijskom smislu, nego i u marketinškoj, odnosno medijskoj promociji ovih sedam biznisa.

Mozzart Foto: Soultime media

- Vaspitana sam u tradicionalnom duhu, do 13 godine sam igrala folklor. Volim taj način odevanja, a već dugo šijem garderobu klincima da bi mogli da učestvuju u viteškim igrama. Za konkurs sam saznala na društvenim mrežama i videla sam svoju šansu. Nadam se da ću uspeti da dočaram kako se čuva naša tradicija - istakla je Dragana Simić (33) iz Ćićevca, koja pokreće biznis sa izradom narodne nošnje.

Nataša Janković (45) iz Šapca smatra da biznis sa ušivnim etiketama može da bude od velike pomoći za razvoj tekstilne industrije u njenom kraju.

- Imam kontakte sa dosta klijenata, a planiram i proizvodnju samolepljivih etiketa za prehrambenu industriju. Posao je dobar, nemam veliku konkurenciju, a tržište je donekle razrađeno, ali potrebna su ulaganja u mašine i materijal. Tako da će mi ova pomoć mnogo značiti u daljem razvoju biznisa - naglasila je Nataša.

Jadranka Dimitrijević (62) iz Kleka je po struci ekonomski tehničar, a bavila se finansijama 27 godina. Kada je ostala bez posla, okrenula se svojoj bašti i naučila da uzgaja voće i povrće.

- To mi je dosta pomoglo da ostanem pribrana posle gubitka posla. Onda mi je ćerka poslala konkurs u kome sam se odmah pronašla. Odavno sam htela da uzgajam lekovito bilje, jer je potražnja velika u našem kraju, a teško se nabavlja. Čudili su se svi zašto niko ne proizvodi žalfiju, a nije teška za uzgoj. Bio mi je potreban samo jedan snažan podsticaj da uđem u tu priču i, naravno, finansijska sredstva da kupim plac sa manjim plastenicima, kasnije i sušaru. Hvala Mozzartu, ministarstvu i Koordinacionom telu što su omogućili ovakav vid podrške za nezaposlene žene - rekla je Jadranka.

Mozzart Foto: Soultime media

EKOLOŠKE SVEĆE, PROIZVODNJA KRAFT PIVA…

Lana Kurteš iz Novog Sada pratila je društveno odgovorni rad kompanije Mozzart i osetila je pozitivnu energiju kada je čula za konkurs. Njene ekološke sveće se izrađuju kroz spoj poznavanja prirodnih zakona i integracije starih znanja. Na važan korak odlučila se i mlada Ivana Cvetković (32), koja želi da se njeni pivski proizvodi nađu u ugostiteljskim objektima širom Srbije.

- Momak i ja volimo da pijemo kraft piva od prirodnih sastojaka, koja su kvalitetnija. Pre tri godine smo krenuli da proučavamo ceo postupak proizvodnje, kupili manju opremu i nabavili sirovine, ali smo za sad kuvali samo za prijatelje. Jedna devojka iz Niša je preko Instagrama šerovala Mozzartov konkurs i odmah sam se pronašla u tome. Imam dobrih ideja i rešena sam da kućno pivarstvo kojim se bavim iz hobija preraste u jednu ozbiljniju priču. Sada konačno imam i sredstva za to i nadam se da će se ovaj biznis sa Aleksinca proširiti i na Niš i druge veće gradove - naglasila je Ivana.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>