• 0

Svaka dvanaesta firma u Srbiji osnovana elektronski

Prema podacima APR broj korisnika ovog elektronskog servisa višestruko je povećan u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu

  • 0
Plata minimalac novac biznis

Foto: Shutterstock

Svaka 12. firma i preduzetnik ove godine osnovani su putem servisa eRegistracija, objavila je Agencija za privredne registre (APR).

Navodi se da je od ukupnog broja registrovanih za devet meseci, 8,1 posto registrovano elektronski.

Elektronska prijava osnivanja može se podneti ukoliko podnosilac ima kvalifikovani elektronski sertifikat (elektronski potpis), instalirani čitač elektronskih kartica i NEXU aplikaciju, koja omogućava elektronsko potpisivanje bilo kojim sertifikatom, navodi APR.

Dodaje se da je NEXU aplikacija na sajtu www.apr.gov.rs.

Elektronska forma rešenja o osnivanju po registraciji preuzima se iz same aplikacije putem koje se podnosi elektronska prijava.

Podnosilac je može primiti i putem elektronske pošte ukoliko tako optira kod Agencije. Prema podacima APR broj korisnika ovog elektronskog servisa višestruko je povećan u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu tokom pandemije i vanrednog stanja, zbog zatvaranja šaltera.

Navodi se da je za devet meseci 2019. godine elektronski je osnovano 4,4 posto preduzetnika i tri posto društava sa ograničenom odgovornošću od ukupnog broja osnovanih u navedenom periodu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>