• 17
 ≫ 

Najveći porast cena u Nemačkoj u poslednje 3 decenije

 ≫ 

Prema podacima Sveznog zavoda za statistiku, Nemce su u septembru sačekale i rekordne cene hrane koje su zabeležile prosečni porast od 4,9 odsto u odnosu na septembar 2020. godine

  • 17
Novac, pare, evri

Foto: Pixabay

Cene u Nemačkoj rastu kao što nisu nikada u poslednje tri decenije.

Osetno su skuplji grejanje, benzin i hrana, što sve ima veze sa porastom cena energenata i većom potražnjom koja se javlja uporedo sa popuštanjem pandemije, prenosi Dojče vele.

U septembru su cene u Nemačkoj porasle čak za 4,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine i to je prvi put da je inflacija, tako posmatrana, prešla cetiri odsto još od 1993. godine, saopšteno je iz Saveznog zavoda za statistiku.

Vetar u leđa jakoj inflaciji daje skok cena energenata, ali to nije jedini razlog jer ekonomski eksperti ukazuju da su porastu cena doprineli i podizanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za neke proizvode, globalni zastoj u isporukama robe i gužve koja nastaju u svetskim lukama.

Potrošači u Nemačkoj će najdublje morati da zavuku ruke u džepove da bi im stanovi ove zime bili topli.

Četvrtina nemačkih domaćinstava se greje na naftu koja će biti čak 76,5 odsto skuplja nego pre godinu dana.

Situacija sa naftom ni prošle godine nije bila normalna - cena barela sirove nafte bila je skoro na istorijskom minimumu zbog pandemije i ekstremno smanjene potražnje.

Grejanje na gas, koje koristi polovina domaćinstava u Nemačkoj, u septembru je bilo skuplje za 5,7 odsto, ali nije isključeno da će biti još skuplje jer cena tog energenta divlja na slobodnom tržištu.

Od ove kalendarske godine je uvedena i taksa na emitovanje ugljen-dioksida od 25 evra po toni tog štetnog gasa, a to svakako pogada tržište naftom i naftnim derivatima i preliva se na cenu.

Prema evidenciji automobilskog saveza ADAC, cene goriva na pumpama „koketiraju sa istorijskim rekordom“.

Poslednji nedeljni presek ADAC objavljen u utorak 12. oktobra pokazao je da je dizel prosecno koštao 1,526 evra za litar, a super E10 čak 1,647 evra po litru, a ovim poskupljenjima se ne nazire kraj.

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, Nemce su u septembru sačekale i rekordne cene hrane koje su zabeležile prosečni porast od 4,9 odsto u odnosu na septembar 2020. godine.

Najviše su porasle cene povrća, 9,2 odsto, jestivih ulja 6,4 odsto, mlečnih proizvoda i jaja 5,5 odsto i mesa i mesnih prerađevina četiri procenta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cv

    17. oktobar 2021 | 00:03

    Ali oni imaju ogromne plate pa ni ne osete u tome je razlika

  • Djota

    17. oktobar 2021 | 08:22

    Kod nas je sve poskupelo 50% ali niko ne obraca paznju,nemac ce za platu da kupi 2000 l goriva a mi 200l pa vidi razliku

  • nemac

    17. oktobar 2021 | 10:15

    U razgovoru sa nemcima, stvarno svi kukaju, plase se, poskupljenja na sve strane, plata nema, panika zavlada na sve strane, i onda sam im predlozio srbiju, odusevljeno su prihvtili moje savete, tako da ocekujte u narednim mesecima najezdu nemaca u srbiju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>